40 članova Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz BiH i CG prošlo obuku za dobrovoljne vatrogasce u Mostaru

U Mostaru je, u periodu 24-28.04.2023. godine održana obuka za nove članove dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ovom prilikom 40 učesnika iz 11 DVD je prošlo program obuke. Kroz interaktivnu kombinaciju teorije i prakse, učesnici su, korak po korak, prošli kroz različite oblasti te taktičke vježbe, simulirajući situacije sa kojima se mogu suočiti na terenu – od gašenja požara do spašavanja ljudi i imovine.

Ovom prilikom, uspostavljena je i prekogranična saradnja članova DVD iz BiH i CG koji nerijetko moraju sarađivati na terenu i pomagati jedni drugima u kriznim situacijama, posebno kada je riječ o pograničnom području.

Aktivnosti su podržane projektom “Zajednički odgovor” koji radi na unapređenju sistema zaštite i spašavanja u BiH i CG. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko  590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 01.07.2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

Za više informacija, molim Vas kontaktirajte:  Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK Mostar, +387 61 629 299, info@linkmostar.org  

Related Posts