Jačanje svijesti o korisnosti razvoja zajedničkog turističkog proizvoda

Radionica za  lokalne aktere razvoja iz 4 hercegovačke općine, Ljubinje, Trebinje, Ravno i Neum, na kojoj će se  predstaviti potencijal za razvoj turizma u ovom području, trenutna situacija kao i preporuke za razvoj, održat će se 23.9.2015. godine sa početkom u 10:00h u općini Ravno. Radionica se održava u okviru projekta„Razvoj održivog turizma – Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih otoka Elafita“koji finansira Europska unija u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Ovo će biti prilika da se razgovara na temu valorizacije lokalnih resursa, kao i razvoja zajedničkog turističkog proizvoda pod imenom Via Dinarica Plava staza. Poseban naglasak bit će na identificiranim nedostacima, kako u infrastrukturi, tako i u informacijama vezanim za turističke potencijale. Prikazat će se zajedničke vrijednosti i standardi Via Dinarica staza, a sudionici radionice će imati priliku da se aktivno uključe i razvijaju svoje pojedinačne i regionalne strategije. Na radionici se očekuje oko 50 učesnika, uključujući  glavne aktere razvoja s projektnog područja  4 općine (iz javnog sektora: predstavnici općina, Ministarstava turizma iz HNK/Ž i RS, Turističke zajednice; iz privatnog sektora: lokalni proizvođači, pružaoci turističkih usluga, planinska i biciklistička udruženja, udruženja …).

Projekt se realizuje na području jugoistočne Hercegovine i susjednog dubrovačkog područja sa Elafitskim otocima. Projekat zajednički implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar ( BiH) i Turistička zajednica Grada Dubrovnika  (RH), u partnerstvu sa: Općina Ravno, ATA-BiH i OXFAM, Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, UHPA – Udruženje putničkih agencija Hrvatske  i Kallipolis (Italija). Projekt će se provoditi 24 mjeseca ( do XII 2016.).

Budući da je nesrazmjer  između napretka u turistički posjećenim centrima  poput Dubrovnika i Mostara i njihovom okolnom području, to Projekat ima za cilj podršku  širenje trenutne obalne turističke ponude na unutrašnjost i područje otoka Elafita, poboljšanje saradnje između turističkih usluga i turoperatora u Hrvatskoj i BiH, potičući nove poslovne saradnje, kao i promicanje zajedničkih turističkih proizvoda i usluga čime se povećava ekonomski razvoj prekograničnog područja.

Plava staza koja će biti kreirana ovim projektom će služiti promociji i razvoju lokalnih zajednica u sektorima turističkih aktivnosti, poljoprivrede, tradicionalnih proizvodnje, kulturno-historijskog nasljeđa, nudeći jedinstven i različit turistički proizvod.

Related Posts