Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija

Okrugli sto na temu “Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija” održan je u ponedjeljak, 16.12.2019. godine u Mostaru, u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. 

Okrugli sto je organizovan s ciljem analize mehanizama koordinacije i saradnje federalnih i kantonalnih ministarstava nadležnih za razvoj privrede i poduzetništva.

Učešće na okruglom stolu su uzeli predstavnici: Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva trgovine, predstavnici kantonalnih ministarstava (HNK, SBK, ŽZH) te predstavnici obrtničkih komora, razvojnih agencija te nevladinih organizacija.

G. Zdravko Čerović, pomoćnik Federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta je u svom uvodnom obraćanju naglasio važnost efikasnih mehanizama koordinacije između svih nivoa vlasti, s ciljem pružanja što kvalitetnijih odgovora Europskoj uniji te ubrzanja procesa EU integracija.

Predsjednik Udruženja LiNK, g. Tomislav Majić je istakao kako je Udruženje LiNK u proteklom periodu provelo niz aktivnosti s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u process EU integracija. Udruženje LiNK je u proteklom periodu provelo analizu Poglavlja 20 EU Upitnika “Poduzetništvo i industrijske politike”, koja je predstavljena nadležnim institucijama u FBIH i RS.
“Današnji okrugli sto je organizovan u skladu sa drugim ključnim prioritetom koji je Bosni i Hercegovini postavila Europska unija, kao odgovor na zahtjev za sticanje kandidatskog statusa, a koji glasi: “Osigurati rezultate u radu na svim nivoima mehanizama koordinacije, kada je riječ o EU integracijama””, istakao je g. Majić.

Ovom prilikom su predstavljene ključne informacije o uspostavi i primjeni Odluke o sistemu koordinacije procesa EU integracija BiH. Kroz diskusiju su analizirane i usaglašene mogućnosti i ključni prioriteti za unapređenje saradnje i unapređenje administrativnih kapaciteta na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a sve s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi.

Predstavljena su ključna pitanja Europske unije u okviru Poglavlja 20, te analiza odgovora nadležnih ministarstava. Predložene su mjere unapređenja poslovnog okruženja, kroz brži i efikasniji pristup informacijama, ujednačavanje sistema u kantonima i entitetima te uspostavu Sistema za procjenu trenutnih potreba MSP po pitanju unapređenja vještina, što je prioritet EU za 2019/2020 godinu.
Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u process EU integracija”, koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA.

Related Posts