LiNK – udruga koja godinama spaja poduzetnike i poboljšava poslovnu klimu u Mostaru

 Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, proslavilo je 15 godina rada i djelovanja, a tom prilikom održana je Svečana skupština. Inače, Udruženje LiNK predstavlja najveće udruženje poduzetnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a osnovano je 2001. godine s ciljem podrške ekonomskom razvoju regije Hercegovina. Udružuje privatne poduzetnike i poduzeća koja imaju namjeru pokrenuti ili unaprijediti vlastitu djelatnost.

 ”Udruženje LiNK značajno poboljšava apsorpcijski kapacitet za korištenje međunarodnih fondova, pri čemu je implementirao više od 40 projekata vrijednosti 6 milijuna KM. U okviru projekata izvršena su značajna ulaganja u razvoj malog gospodarstava, koja su dovela do značajnih rezultata”, rečeno je između ostalog na konferenciji.

BiH je na dobrom putu uz Link

Prisutnima se obratila i veleposlanica SAD-a u BiH, Maureen Cormack koja je ovom prilikom čestitala LiNK-u na dosadašnjem radu, ističući da je USAID bio prvi partner LiNKA, kojeg su oni podržavali u velikom broju projekata. ”LiNK je uvelike doprinijeo stvaranju bolje poslovne klime koja pomaže građanima i poduzetnicima, te mijenja na bolje sveukupnu poslovnu klimu”, kazala je Cormack, navodeći kako je s ovakvim udrugama BiH na pravom putu u EU.

Tomislav Majić, predsjednik Udruge LiNK, rekao je kako je sve počelo s malom grupom ljudi koja je prije 15 godina željela doprinijeti političkom pomirenju kroz biznis, a koliko su daleko dogurali, dokaz je da im danas na godišnjici bila veleposlanica SAD-a. ”Osim veleposlanice imamo i predstavnike institucija vlasti svih nivoa BiH, jer želimo kroz rad udruženja povezati sve nivoe vlasti, nevladin i biznis sektor.

Poduzetnici kao uzor političarima

Želimo da udruženim snagama krenemo k uređenju poslovnog prostora, odnosno okruženja koje će vladati u BiH na korist svih nas; stanovnika, biznismena, ali i institucija vlasti”, rekao je Majić, dodajući kako nažalost političko pomirenje nije postignuto, ali u biznisu je postignuto, jer biznismeni iz Mostara i cijele BiH surađuju na svim nivoima.

Poduzetnici kao uzor političarima ”Želimo da se političari ugledaju na poduzetnike, da bismo ubrzali da se stanje politički umiri i da se doživi ekonomski rast i razvoj, koji zaslužuju svi stanovnici zemlje”, rekao je Majić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik LiNKA je kazao kako je malo i srednje poduzetništvo u BiH u velikim problemima, te da se u Bosni i Hercegovini, od svih zemalja regije, najteže baviti se poduzetništvom.

”Link kroz svoje djelovanje pokušava popraviti stanje, ali i objasniti da je ovakvo stanje neodrživo. Treba težiti unaprjeđenju i rasterećenju privrede, pospješivanju malih i srednjih poduzeća te olakšavanju poslovanja u svim aspektima. Na taj način možemo doživjeti prosperitet koji treba svima u državi”, zaključio je Majić. Nakon održanih govora na Skupštini, udruga LiNK je svim svojim partnerima i prijateljima dodijelila zahvalnice. I Bljesak.info je dobio zahvalnicu kao medij koji je redovito pratio rad, napredovanje i djelovanje LiNKA, a sigurno ćemo nastaviti i u narednom razdoblju.

Izvor: www.bljesak.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts