Majić pozvao predstavnike vlasti na konkretne i učinkovite mjere

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić, na naučno-stručnoj konferenciji s međunarodnim učešćem SFERA 2015., koja je danas održana u Interi u Mostaru, na temu „Oblikovanje i tehnologije arhitektonskih otvora“, obratio se nazočnim i pozvao predstavnike vlasti na konkretne i učinkovite mjere za gospodarstvo. Na konferenciji su govorili brojni sudionici a svečano ju je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Još su govorili dekan Građevinskog fakulteta Banja Luka Milenko Stanković, ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja Jasmina Katica, kao i brojni drugi stručnjaci iz područja arhitekture, građevinarstva i energetske učinkovitosti.

 

„Od institucija vlasti očekujemo da ubrza procesa reformi registracije biznisa. Drugo, da uspostavi registar parafiskalnih nameta i njihova uticanja na smanjenje broja nameta. Treće, da se predstavnici vlasti stave u funkciju modela za razvoj poslovnih, posebice agroinkubatora, na najmanje jednu razinu. I četvrto, smatramo da se mora povesti veća briga o efikasnosti utroška sredstava koja se ulažu za saniranje šteta od poplava“, kazao je predsjednik Majić.

Prvi čovjek Udruženja LiNK još je govorio o tome kako zajednički sa NBR Gradačac rade na koordiniranju  sektora i politike ekonomskog razvoja u BiH u sklopu Programa Održivosti civilnog društva u BiH. Dodao je kako mu je drago što na ovaj način otvaraju nova vrata suradnje između poduzetničkih struktura, visokoškolskih institucija i stranih tržišta. Još jednom je pozvao predstavnike vlasti da rade na što boljem uvezivanju poduzetnika, nevladinog sektora i javnog sektora radi poboljšanja ukupnog društveno ekonomskog i političkog stanja te unapređenja poslovnog okruženja u BiH.

 

 

Naime, u BiH postoji nekoliko mreža koje okupljaju najrespektabilnije organizacije civilnog društva. Jedna od njih je LEDNET mreža koja broji 20 članica iz NVO sektora, javnog i akademskog sektora. LEDnet mreža je formirana  s ciljem razvoja konstruktivnog dijaloga sa vladinim institucijama, građanima, biznisima i drugim odgovarajućim zainteresiranim stranama te identificiranja ključnih problema i mjera kako bi imali platformu za rad na poboljšanju sveukupnog poslovnog okruženja u BiH.

 

U BiH ne postoji povoljno poslovno okruženje zato postojeći biznisi umiru, novih nema a strane investicije zaobilaze našu zemlju. Broj nezaposlenih i ostalih nezadovoljnika raste, a nezadovoljstvo se iskazuje i na ulicama. Provedbom kampanje javnog zagovaranja namjerava se uticati na povećanje razumijevanja, odgovornosti, stručnosti, učinkovitosti institucija i pojedinih aktera, kao i shvaćanja značaja sveobuhvatnog promatranja poslovnog okruženja, ali i praktične primjene monitoringa i procjena uticanja primijenjenih mjera na poboljšanje poslovnog  okruženja.

Related Posts