Održana manifestacija “Najbolji okusi Jablanice” – takmičenje u pripremi tradicionalnih jela

U Jablanici je, 14.09.2018. godine, u Gradskom parku Jablanica,  s početkom u 11 sati održana manifestacija “Najbolji okusi Jablanice” – takmičenje u pripremi tradicionalnih jela.

   

Manifestacija je organizovana u okviru projekta “Okusi Jablanice za ruralni razvoj” kojeg u partnerstvu implementiraju Udruženje žena Most iz Jablanice i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara. Cilj projekta je podrška održivosti ruralnih domaćinstava kroz osnaživanje žena sa ruralnih područja.

Kroz projekat je održano niz radionica za žene sa ruralnih područja općine Jablanica, uključujući obuku za organizaciju cateringa – “Showcooking”, na kojoj su tri tima zajedno sa stručnjacima u kulinarstvu prošli kroz pripremu i organizaciju catering usluge. Timovi su svoje radove predstavili na takmičarskoj manifestaciji pred širokim auditorijem, koji je ovom prilikom kušao najbolje okuse Jablanice.

Ovom prilikom, prisutne je pozdravio i načelnik općine g. Salem Dedić, koji se zahvalio kako Evropskoj Uniji i UNDP-u tako i vrijednim ženama te Udruženju LiNK Mostar na podršci koju pružaju razvoju općine, ističući važnost ovakvih programa.

Prisutnima se obratio i predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija g. Damir Žarak, kazavši da ova međunarodna organizacija podržava slične projekte još u 20 općina i gradova širom BiH. G. Žarak je istakao kako je važno da lokalna vlast prepoznaje značaj civilnog društva.

Gđa. Ćamila Imamović, predsjednica UŽ Most je pohvalila trud žena, te naglasila kako će ova manifestacija ući u tradiciju te postati dio “Jablaničkog ljeta”.

Nakon što je stručni žiri, u sastavu tri profesionalna kuhara, kušao takmičarska jela, proglašen je pobjednički tim te su uručene simbolične nagrade, nakon čega je uslijedila degustacija od strane prisutnih učesnika ovog događaja.

Projekat se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Related Posts