Okrugli sto “Diverzifikacija kreditno-depozitnog sistema FBiH”

14.12.2017. god. u Sarajevu je  u organizacij Udruženja LiNK održan okrugli sto „Diverzifikacija kreditno-depozitnog sistema FBiH“. Suorganizator okruglog stola je Ekonomski savjet Vlade FBiH.

Cilj skupa je ukazati na značaj diverzifikacije kreditno-depozitnog sistema FBiH radi stvaranja boljeg poslovnog okruženja – povećanja stope štednje i investicija, nužnih za više stope ekonomskog rasta i zapošljavanja, oslanjajući se pri tome na  globalna iskustva u diverzifikaciji kreditno-depozitnog sistema.

Na konferenciji za štampu i okruglom stolu su predstavljene potrebe za izmjenom zakonske regulative i izradom prednacrta Zakona o štedno-kreditnim organizacijama.

Prisutnima se obratio g. Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, g. Ian Radcliffe, direktor Svjetske/Europske grupe štedionica i maloprodajnog bankarstva (WSBI-ESBG), prof. dr. Vjekoslav Domljan, predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, g. Adnan Muminović, politički i ekonomski savjetnik Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH i g. Tomislav Majić, predsjednik UO Mreže organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da je cilj današnjeg skupa traženje rješenja za ubrzaniji ekonomski rast Bosne i Hercegovine od onog koji trenutno imamo. “Sada imamo rast od oko tri posto a potrebno nam je šest ili sedam posto da bismo uhvatili korak sa srednje razvijenim zemljama i Evropskom unijom. Za to su bitni izvori finansiranja, što je današnja tema, ali i pristup resursima” – rekao je Novalić.

Predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH Vjekoslav Domljan naveo je da u BiH od kreditno-depozitnih institucija sada imamo samo univerzalnu banku, a da moramo uvesti druge izvore finansiranja kakvi postoje u drugim zemljama poput štedionica, štedno-kreditnih zadruga i štedno-kreditnih asocijacija. “Treba imati u vidu da je stopa štednje Bosne i Hercegovine negativna i iznosi od -1 do -5 posto BDP-a ali zahvaljujući doznakama i uvozu štednje pretvaramo je u pozitivnu od oko 10 posto BDP-a, dok je u zemljama s kojima možemo porediti BiH oko 33 posto BDP-a. Pred nama je dug put jer bez diverzifikacije štednje nema investicija od kojih zavisi napredak”,  naglasio je Domljan.

Direktor Instituta svjetske grupe štedionica i maloprodajnog bankarstva Ian Radcliffe kazao je da su lekcije iz finansijske krize koja je pogodila svijet 2008. pokazale da su finansijski sektori s diverzificiranim institucijama najbolje prošli. Dodao je da većina banaka koje on predstavlja nisu bile pogođene krizom jer nisu trgovale obveznicama visokog rizika koje su proširile krizu po svijetu, ali su ipak bile pogođene posljedicama finansijske krize. “Ova inicijativa je za pohvalu jer nastoji istražiti mogućnosti za uspostavljanje lokalnih finansijskih institucija za podršku narodu Bosne i Hercegovine”, smatra Radcliffe.

Učešće na skupu uzeli su predstavnici resornih ministarstava, NVO sektora, privatnog sektora, razvojnih agencija, bankarskih institucija, međunarodnih organizacija, akademske zajednice i medija.

Okrugli sto je održan u sklopu kampanje „LEDnet za bolje poslovno okruženje“, finansirane od Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID. Kampanju provode Udruženje Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac/Modriča i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar u saradnji sa LEDnet mrežom.

Related Posts