Poboljšanje usluga u turizmu

Nastavljajući raditi s pružateljima usluge u turizmu na projektnom području, na lokaciji Rakitno u općini Posušje, održana je 5.7.2018. radionica na kojoj su sudjelovali sudionici s područja općine Posušje i općine Prozor-Rama, ukupni njih jedanaest, uz podršku predstavnika Jedinice za lokalni ekonomski razvoj i Odsjek za razvoj Općine Posušje.

Pokazan je veliki interes za razvoj turizma na ovom području, koje obiluje prirodnim bogatstvom, pogodnim za stočarstvo i pčelarstvo  po kome je ovaj kraj poznat, ali i po uzgoju ljekovitog bilja i njegovoj preradi u kvalitetne prirodne meleme, eterična ulja, kreme i parfeme u što nas je uvjerila sa svojom prezentacijom na ovoj radionici Nada Šarić koja je u fazi pokretanja privatnog posla.

Ponovno je istaknuta potreba kreiranja turističkih proizvoda, tematskih tura kako bi se imala konkretna ponuda, kako za pojedinačna jezera  i općine, tako i za ukupno područje tri jezera.  Ovaj prostor na kome se nalazi Park prirode Blidinje predstavlja veliki potencijal za ukupni razvoj turizma.

Na radionici se razgovaralo i o tome  kako povezati planinarske i biciklističke rute s drugom ponudom kao što su tradicionalni lokalni proizvodi, bogato kulturno-povijesno nasljeđe.

Radionica je održana u okviru realizacije projekta ‘Razvoj turizma na tri jezera’. Projektom koordinira Udruženje LiNK, a partneri su Općina Jablanica, Općina Prozor-Rama i Općina Posušje. Ukupna vrijednost projekta je 192.566,70 KM (partnerske općine finansiraju 20,55%). Opći cilj projekta je razvoj održivog turizma jezerskih područja (Jablaničko jezero,  Ramsko jezero  i jezero Tribistovo) putem kreiranja održive turističke ponude s fokusom na  turizam za mlade ljude, kampiranje, sport, događaje, gastronomiju. Projekt će pomoći da se manje turistički razvijenim lokalnim zajednicama, turističkim službama, gospodarskom sektoru, lokalnoj upravi, nevladinim organizacijama, poboljša njihovo znanje i sposobnost,  da bolje iskoriste  resurse za razvoj turizma. S druge strane pomaže kreiranju sinergije u smislu suradnje općina u  planiranju zajedničkih akcija i ponude.

Related Posts