Potrebno pojednostavljenje procesa registracije poslovnih subjekata

U prostorijama Ministarstva privrede HNK/Ž održan je Stručni skup „Kako unaprijediti proces registracije poslovnih subjekata u FBiH“. Na konferenciji za štampu koja je održana uoči Skupa predstavljene su potrebe za unaprjeđenjem procesa registracije poslovnih subjekata s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i otvaranja novih radnih mjesta.

Gosp. Faruk Ćupina, zastupnik u federalnom parlamentu, u svom obraćanju istakao je da je problem registracije poslovnih subjekata suštinski problem poslovnog okruženja u BiH, te da je neprihvatljivo da je za registraciju poslovnog subjekata u Federaciji BiH potrebno 12 dokumenata i u prosjeku 65 dana.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao, gosp. Tomislav Majić istakao je problem nedosljedne implementacije Zakonske regulative, te različite prakse u postupanju sudova pri čemu je proces neujednačen u kantonima u FBiH. Naglasio je važnost dosljedne implementacije Zakonske legislative i ujednačavanja prakse na nivou kantona u FBiH.

Najavljeno je i proširenje jedinstvenog on line registra www.poslovnookruzenje.ba sa programima podrške za razvoj biznisa u BiH (subvencije, poticaji, projekti, programi, fondovi….). Nadogradnja istog bit će realizovana u okviru MATRA projekta “Jači glas civilnog društva za bolje poslovno okruženje i povećanu odgovornost vlada“, koji finansira Ambasada Kraljevine Nizozemske.

Stručni skup okupio je nadležne entitetske i kantonalne predstavnike, privrednike, predstavnike međunarodnih organizacija i razvojnih agencija, zastupnike u Federalnom parlamentu kao i u Skupštini HNK/Ž  kako bi analizirali stanje na polju registracije poslovnih subjekata u kantonima FBiH te kreirali prijedloge za poboljšanja u tom procesu.

Stručni skup je organiziran u okviru projekta „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“ u sklopu PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BiH (CSSP program), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Related Posts