Poznata svjetska blogerica posjetila područje Via Dinarica Plave staze

Opsjednuta putovanjima, iPhone fotograf, poznavatelj Balkana, …tako sebe naziva blogerica pod imenom The Blonde Gypsy  iz Kalifornije. I zaista jeste, u to smo se mogli uvjeriti u razgovoru s njom prošle sedmice, nakon 7-dnevne posjete ( od 21.7. do 28.7.2016.)  području jugoistočne Hercegovine: Trebinje, Ljubinje, Ravno, Neum, te Elafitskim otocima i  Dubrovniku. Naime ovo je područje na kome se realizira projekat ‘Održivi razvoj turizma-Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih otoka Elafita’, kojeg finansira Europska unija.

Nadahnuta, impresionirana i uzbuđena viđenim – koliko potencijala ove dvije regije mogu dobiti praveći zajedno neku putnu magiju.

Tema na koju je dobila zadatak da piše blogove je KULTURA, tj.sve ono što predstavlja kulturu, tradiciju, ljude, nasljeđe jednog kraja. Bogatstvo kulturno-historijskog nasljeđa je impresioniralo blogericu, počev od Dubrovnika gdje se zadržala 1 dan, a zatim otkrila posebnosti Elafitskih otoka sljedeća dva dana. Zatim je u četverodnevnom putovanju posjetila Neum, Ravno, Ljubinje i Trebinje. Razgovarala je sa historičarima, osobama koji poznaju svoj kraj, sa običnim ljudima, i otkrila bogatstvo kulturnog nasljeđa i tradicije ovih krajeva.

U svojim twitter i instagram porukama je dala svoj prvi dojam tokom posjete, te predlažemo da ih pročitate

https://twitter.com/theblondegypsy

https://www.instagram.com/p/BIfwt7uhrlA/

Napominjući da Bosna i Hercegovina dotiče Jadransko more u dužini od cca 20 km, a za što mnogi nikad nisu niti čuli, Neum naziva odličnim mjestom za one koji žele plaže iz perioda komunizma, ali sa  cijenama gotovo upola od onoga u susjednoj Hrvatskoj. Preporučuje vožnju ili  pješačenje  malo u unutrašnjost, tj. neumsko zaleđe, gdje je iznenađena bogatstvom skrivene historije  u obliku netaknutih nekropola stećaka i napuštenih tvrđava.

U najjužnijem gradu Bosne i Hercegovine, Trebinju je ostala apsolutno zbunjena zašto to nije popularnije turističko odredište, tim prije što je tu po njenim riječima sve na svom mjestu – slatki mali stari grad, kroz koji  prolazi prelijepa rijeka , raskošni samostani u blizini, iznenađujuće i prilično energične  ulične slike svake noći u sedmici. I to na samo 28 km od Dubrovnika.

Posjećujući Ljubinje, upoznala se sa Arheološkim otkrićem u crkvi Presvete Bogorodice, a koje je  slučajno otkriveno 2014. godine i predstavlja trenutno jedno od najvrjednijih arheoloških otkrića u Bosni i Hercegovini. Do sad su pronađena tri objekta unutar same crkve.

Pri obilasku  i upoznavanju sa kulturno-historijskim naslijeđem Ravnog potpomogao joj je gospodin Tomislav Batina kao vrstan poznavalac .

Prilično je sigurna da će ponovo doći u ove krajeve gdje je „baš kao i sve drugo što je super u ovom svijetu“.

 

http://blonde-gypsy.com/2016/08/24/via-dinarica-from-dubrovnik-to-the-elaphiti-islands-croatia/

Related Posts