Press konferencija: “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta”

 

U Mostaru je u ponedjeljak 25.06.2018. u hotelu Mepas (Kneza Višeslava, Mostar) u sali Princess u 10:00 sati održana konferencija za medije posvećena kampanji «Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta» kao i drugim aktivnostima koje su pokrenute s ciljem ukazivanja na potrebu unaprijeđenja ambijenta u kojem posluju privrednici.

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac ukazali su  na potrebu boljeg poslovnog okruženja za privrednike.

Na konferenciji za novinare, navedena udruženja upozorila su Vladu Federacije BiH da znatno kasni u procesu reforme registracije poduzeća, te također podsjetili na obećanje federalnog Parlamenta i nadležnih ministarstva da će ubrzati reforme za izmjenu zakona o privrednim društvima.

Iz udruženja navode kako se Vlada Federacije obvezala i reformskom agendom da će do jula tekuće godine uspostaviti jednošalterski sistem registracije poslovnih subjekata, slično kao i u Republici Srpskoj, ali do sada to nije učinjeno.

Pomoćnica federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Jasmina Pašić kazala je kako uspostava jednošalterskog sistema registracije podrazumijeva izmjenu i dopunu niza zakona i podzakonskih akata, između ostalog, Zakona o privrednim društvima.

Istaknula je kako je uspostava jednošalterskog sistema u Federaciji jedna složena situacija s obzirom na podijeljene nadležnosti kada su u pitanju takse, te kako je u Republici Srpskoj takva uspostava bila mnogo jednostavnija.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić mišljenja je kako bi brži postupak registracije i smanjenje financijskih troškova registracije doprinijelo da poslovno okruženje BiH dozvoli mladim ljudima da svoje poslovne ideje pokušaju realizirati u BiH.

Podsjećamo, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac provode kampanju “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” kojom pokušavaju inicirati bh. javnost i institucije vlasti u BiH, prvenstveno u Federaciji, da uđu u ozbiljne reforme privrednog sektora BiH. Kampanja se provodi u sklopu aktivnosti programa održivosti razvoja civilnog društva u BIH (CSSP) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 

Related Posts