Radionice ‘Jačanje svijesti o potencijalu turističkih resursa i razvoju turističke ponude’

U okviru projekta „“Razvoj turizma na tri jezera’ kofinansiranog iz  zajedničkog Programa Evropske Unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal, održane su 12.04.2018. u općinama Jablanica i Prozor-Rama radionice na temu: ‘Jačanje svijesti o potencijalu turističkih resursa i razvoju turističke ponude’.

Na radionicama su uzeli učešće pružatelji turističkih usluga, predstavnici klubova i udruženja (veslanje, kajaking, kanu, plivanje, bicikizam, planinarenje, penjanje, kampovanje, ribarenje i  drugi), lokalni proizvođači, te predstavnici općina i njihovih razvojnih agencija.

Cilj radionica je lokalnim akterima razvoja iz općina koje su uključene u projekat  predstaviti potencijal za razvoj turizma u ovom području, trenutnu situaciju kao i mogućnosti razvoja turističke ponude koja obuhvata prostor oko tri jezera: Jablaničko, Ramsko  i Tribistovo.

Na radionici je predstavljen projekat, kao i Analiza turističkih  resursa na bazi prikupljenih podataka iz projektne aktivnosti „Mapiranje turističkih resursa na području tri općine“ (Jablanica, Prozor-Rama i Posušje).

 

Projektom koordinira Udruženje LiNK, a partneri su Općina Jablanica, Općina Prozor-Rama i Općina Posušje. Ukupna vrijednost projekta je 192.566,70 KM (partnerske općine finansiraju 20,55%).

Opšti  cilj projekta je razvoj održivog turizma jezerskih područja (Jablaničko jezero,  Ramsko jezero  i jezero Tribistovo) putem kreiranja održive turističke ponude s fokusom na  turizam za mlade ljude, kampiranje, sport, događaje, gastronomiju. Projekt će pomoći da se manje turistički razvijenim lokalnim zajednicama, turističkim službama, privrednom sektoru, lokalnoj upravi, nevladinim organizacijama,  poboljša njihovo znanje i sposobnost,  da bolje iskoriste  resurse za razvoj turizma. S druge strane pomaže kreiranju sinergije u smislu saradnje općina u  planiranju zajedničkih akcija i ponude.

 

 

Related Posts