U općini Jablanica podržano pokretanje 8 novih biznisa

Zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH kroz projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II, u općini Jablanica je, uspostavljeno lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ)  Jablanica. Glavni cilj LPZa je razvoj preduzetništva, stvaranje novih radnih mjesta i prelazak na formalno zapošljavanje, sa fokusom na marginalizirane i teško zapošljive kategorije.

Kako bi se pristupilo sistemskom rješavanju problema nezaposlenosti, LPZ Jablanica  je u prethodnom periodu intenzivno radilo na kreiranju integriranog modela podrške koji obuhvata cjelokupan set usluga za pokretanje novih biznisa, po principu „Od ideje do biznisa“. To znači da će sve osobe koje su uzele učešće u programu dobiti savjetodavnu i finansijsku podršku te mentoring tokom prve godine poslovanja, koja se pokazala kao najizazovnija za start-upe.

U programu podrške razvoja poduzetničkih vještina učestvovalo je 20 osoba koje su kroz intenzivne radionice kreirali svoj poslovni plan. Stručna Komisija je odobrila grant za registraciju osam novih biznisa na području općine Jablanica sa ukupnim fondom od 71.000,00 KM. Radi se o djelatnostima iz sektora obrade drveta, izrade unikatnih torbi, projektovanja i 3D dizajna, usluga u turizmu i drugih kreativnih zanimanja”, izjavila je Alisa Gekić direktorica Udruženja LiNK Mostar.

Načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, pozdravio je sve prisutne te je korisnicima čestitao i poželio puno uspjeha u radu.

Grupa kandidata je, po metodologiji Međunarodne organizacije rada, prošla kroz program izrade poslovnog plana, uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti preduzetništva. Kroz program obuka „Pokreni svoj posao“, učesnici su razvijali svoje poslovne ideje i analizirali ekonomske i finansijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

Ramo Begović, jedan od korisnika granta je naglasio: Izuzetno mi je drago što sam učestvovao na obuci „Pokreni svoj posao“. Jedan sam od onih koji su se okusili u pronalaženju posla van BiH te iskusio mnoga iskustva. Odlaskom u inostranstvo shvatio sam koliko je naša Bosna i Hercegovina bogata zemlja i  koliko neiskorištenog sadržaja ostavljamo i odlazimo vani. Ponukan iskustvom odlučio sam se vratiti u BiH i pokrenuti svoj vlastiti biznis, sve ono što sam naučio vani da pokušam primijeniti kod nas. Ovo je velika prilika za mene kako bi mogao osigurati sebi i svojoj obitelji sigurnost u svojoj zemlji.  

Nakon registracije biznisa, kandidatima će biti pružena finansijska podrška, kroz nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška tokom prve godine poslovanja.

Projekat „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Related Posts