Via Dinarica: Putovanje kroz Trebinje i Ljubinje, Bosna i Hercegovina

 Poznata svjetska blogerica obilazi Plavu stazu od hercegovačkih staza do dubrovačkih otoka Elefita i pogledajte njezine dojmove Trebinja i Ljubinja, dolje u prijevodu ili na njezinom blogu gdje ima dosta i fotografija:
Dolaskom na samo nekoliko desetina kilometara od  početne tačke  mog putovanja-Dubrovnika, Trebinje je bilo moja posljednja destinacija duž Via Dinarica Plave Staze, gdje sam provela četiri noći upoznajući se sa najjužnijim gradom Bosne i Hercegovine kao i sa njegovom okolinom.
Locirano 30 kilometara od Dubrovnika, 40 kilometara od Herceg Novog i 80 kilometara od Kotora, Trebinje je još jedno odlično mjesto sa skoro upola nižim cijenama, odakle možete istraživati najpoznatije primorske gradove Hrvatske i Crne Gore, i istovremeno možete uživati u skrivenim draguljima istočne Hercegovine kojih ima mnogo.
Polako u Trebinju
Trebinje je vjerojatno jedan od najugodnijih gradova u kojima sam provela vrijeme u Bosni i Hercegovini i definitivno nije prenapučeno turistima koliko bi trebalo biti, iako je samo par sati udaljeno od turističkog središta zemlje, Mostara. Vrlo je opušteno sa interesantnom mješavinom otomansko/austrijsko/prigradske arhitekture i jedno je od onih mjesta u kojem možda planirate ostati jednu ili dvije noći, ali ostanete četiri, jer je tako ugodno.
Kako nije izrazito veliko, možete se bez problema kretati pješice i posjetiti sve glavne lokacije u roku od nekoliko sati. Izgrađeno na predivnoj rijeci Trebišnjici, ima mali utvrđeni grad iz ranog 18. stoljeća, poznat kao “Kastel” , gdje možete pronaći mnoge tačke interesa kao sto su Muzej Hercegovine (lociran u staroj kasarni austrijske vojske), Osman Pašina Džamija i Sultan Ahmedova Džamija. Kastel je također mjesto gdje se većina noćnog života odvija, posebno u ljetnim mjesecima, ako ste u potrazi za malo akcije.
Malo izvan zapadne kapije Kastela je Korzo, glavno trebinjsko šetalište/dio za opuštanje, u hladu golemih platana koji su postali jedan od simbola grada. Ima ih približno 150 oko Trebinja i oni pružaju prijeko potrebno olakšanje od 260+ sunčanih dana koje grad uživa svake godine. Glavni trg je odmah do Korza i on ugošćuje Trebinjsku lokalnu pijacu svaki dan od 7 ujutro do 3 popodne, iako je subotom najposjećenija.
Još hlada možete pronaći niz ulicu u Gradskom Parku kao i u Pravoslavnoj crvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg – očigledno najljepšoj crkvi u Republici Srpskoj. Ako vam skrivanje u hladu parka nije dovoljno, možete krenuti južno prema rijeci do odličnog bazena u kojem se koristi voda iz Trebišnjice, koji je besplatan i neće vam obojiti kosu u zeleno.
Još jedan simbol Trebinja, oko 10 minuta šetnje prema sjeveru duž obale Trebišnjice, je Perovića (Arslanagića) Most iz otomanskog perioda, izgrađen 1574. od strane Mehmed Paše Sokolovića koji je također odgovoran za poznati most na Drini u Višegradu. Originalna lokacija mosta je bila nekoliko kilometara dalje, ali su u 1970-im mukotrpno premjestili svaki njegov dio na današnju lokaciju, jer je originalna lokacija potopljena kao rezultat nekih hidroenergetskih projekata.
Gledajući prema istoku sa mosta ne može vam promaknuti Manastir Hercegovačka Gračanica koji se nalazi na vrhu Brda Crkvina. To je prilično duga šetnja i nema javnog prevoza kojim možete doći do gore, ali definitivno vrijedi potrošiti nekoliko eura za taksi ako nemate svoj auto, jer je svakako jedna od najboljih atrakcija u Trebinju.
Nećete pronaći ljepši pogled na grad, posebno oko zalaska sunca, a šlag na tortu je to da unutar kompleksa postoji veoma seksi kafić na otvorenom, savršen za popodnevno piće ili večeru. Manastir je izgrađen u čast najpoznatijeg gradskog pjesnika Jovana Dučića, čiji su posmrtni ostaci preseljeni iz SAD-a i pokopani u manastiru u 2000. godini Ako ste ranije bili na Kosovu, možda će vam izgledati poznato jer je izgrađen po uzoru na Manastir Gračanica  samo nekoliko kilometara od Prištine.
Bilo na putu prema gore ili dole sa Brda Crkvina, zanimljivo mjesto za stati, ako volite interesantna pića i interesantne ljude, je Ekološko gazdinstvo Vlačić. Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje možete naći rakiju od smokve, a vlasnik Božo Vlačić je pravi poduzetnik koji će vas bez sumnje oduševiti svojim rastućim asortimanom proizvoda od svih dijelova smokvinog drveta (džem, čaj, slatkiši, prašak itd.). Da biste pronašli tačnu lokaciju, samo upitajte bilo koga u gradu – on je prilično dobro poznat, i iz dobrog razloga.
Jedinstveno iskustvo u  manastiru Tvrdoš (i degustacija vina)
Hercegovina je raj za ljubitelje vina sa savršenim uslovima za uzgajanje i jedinstvenim sortama koje se ne mogu naći nigdje izvan Balkana. Iako nisam posjetila nijednu drugu vinariju u zemlji, mislim da je sigurno pretpostaviti da je Vinarija Tvrdoš jedinstvena jer se njeni vinski podrumi nalaze ispod jednog od najljepših manastira u regiji Manastira Tvrdoš, samo četiri kilometra zapadno od Trebinja.
Izgrađena u 15. stoljeću, na temeljima rimske crkve iz 4. stoljeća koje još uvijek možete vidjeti kada uđete, ova crkva je nevjerojatna, sa predivnim freskama koje su kreacije slikara iz Dubrovnika i također sadrži nekoliko interesantnih relikvija, kao što je ruka svete Jelene Anžujske. Tu je i mali drveni križ koji je navodno napravljen od onoga koji je korišten u Isusovom raspeću, ali ne zna se kako je dospio u Hercegovinu iz Jeruzalema.
Najstariji vinski podrum koji možete posjetiti u manastiru je iz 16. stoljeća i odlično je uređeno mjesto za degustaciju vina. Dvije najzapaženije sorte su Vranac (tipično balkansko crveno vino) i Žilavka (slično Rieslingu i poznato po tome da može rasti na kršu i kamenu). Naravno, ovdje možete naći i rakiju, od kojih je moja najdraža bila travarica koja se pravi od mješavine biljaka kao sto su kadulja i ruzmarin.
Bicikliranje Titovim stazama oko Lastve i Jazine
Istočno od Trebinja prema crnogorskoj granici je malo selo Lastva koje je odlično mjesto za biciklizam iz mnogo razloga. Duž rijeke su napuštene tračnice starog parnog voza koji je išao ovom slikovitom stazom i koje vas vode prema predivnoj Jazini  gdje se možete odmoriti kraj predivnih plavih kupališta.
Fotografije: Slavenko Vukasović
Blizu Jazine su Carski vinogradi određeni kao najbolje mjesto za uzgoj Žilavke od strane Austro-Ugarske kraljevske porodice, a sa vrha se pruža predivan pogled na mjesto gdje se Trebišnjica sastaje sa rijekom Sušicom. Zgodno mjesto za otvoriti bocu vina i nazdraviti majci prirodi za stvaranje tako predivnog kutka.
Fotografija: Slavenko Vukasović
Na putu nazad prema Lastvi, postoji još jedno mjesto koje ne smijete propustiti (pod pretpostavkom da će vas građevinci pustiti da pogledate), koje će u dogledno vrijeme sigurno privući mnogo više posjetitelja kada se renoviranje završi, a to je Titova vila. Ovo je jedna od preko 100 vila koje se mogu naći širom bivše Jugoslavije, a postoji plan da se pretvori u hotel, restoran i vinariju. Moj omiljeni dio je mali balkon koji je izgrađen za njegovu ženu Jovanku i, nije potrebno naglašavati, još jedno posebno mjesto za uživanje u Žilavki.
Na putu bilja i meda u Ljubinju
Posljednje, ali ne najmanje važno na mom izletu kroz istočnu Hercegovinu je slatko malo Ljubinje. Od srednjeg vijeka ovaj grad na pola puta između Mostara i Trebinja je poznat po svom ljekovitom bilju i medu, tako da ljudi iz drugih dijelova regiona dolaze da u Ljubinju drže svoje pčele i stoku. U mom slučaju, Ljubinje ima posebno mjesto u mome srcu, jer je ovdje jedan od mojih omiljenih restorana na Balkanu.
Zvijezda je super neopisiv restoran kraj ceste gdje se osjećate kao na osami, i mislim da ne postoji autentičnija kafana nego što je ova. Zaustavljala sam se ovdje nekoliko puta sa grupama sa mog Balkan toursa  prije nekog vremena i uvijek sam se dobro osjećala, što je obično uključivalo nevjerojatne količine ukusne hrane, rakije i lokalnog gostoprimstva. Ovaj put sam imala čast uživati u obroku sa vlasnicom, Slavicom, koja je došla čak iz Mostara da upozna mene i moju pratnju (pozdrav Marku iz www.trebinjetravelguide.com i Mikiju iz opštine Ljubinje koji su me vodili kroz ove predjele) što je bilo predivno, i jedva čekam da se vratim.
Ljubinje zapravo ima dosta historije za tako mali grad što nisam očekivala, ali veliki dio se još uvijek organizuje, prevodi i iskopava, tako ne očekujte da ćete biti oduševljeni brojem stvari koje možete raditi. Najpoznatija znamenitost je vjerojatno pravoslavna crkva Rođenja Bogorodice djelomično izgrađena od stećaka i sadrži nekoliko veoma starih knjiga (skoro 450 godina stare) kao i nekoliko drevnih artefakta koji su iskopani u blizini. Miki je čuo da volim vino pa smo tu vidjeli lijepo mjesto za degustaciju lokalne sorte vina, koja se proizvodi preko puta.
Skrivena u brdima je još jedna crkva, Crkva Svetog Princa Lazara, definitivno vrijedna posjete, ali iskreno, pronaći je bez vodiča ili pomoći od strane opštine bi bilo teško. Ovo bi bilo predivno mjesto za pješačenje pa čak i ostati tu par dana, jer je zrak vjerojatno jedan od najzdravijih na svijetu. Čim sam izišla iz auta, moj nos i pluća su bili pozdravljeni mješavinom biljnih mirisa, a moja jetra s još jednom bocom vina – ovaj put lokalna Žilavka – zahvaljujući Mikiju koji je definitivno odradio svoju zadaću prije nego što me upoznao.
Ovdje su pokopani otac i sin iz familije Vlahović koji su bili nešto kao hercegovački Illiuminati u 14. i 15. vijeku. Imaju kompleksno porodično stablo koje se sastoji od brakova sa nekim drugim važnim familijama u regionu, ali najvažnija informacija koju sam dobila iz cijele priče je da kada su otvorili jedan od grobova 1864. našli su savršeno očuvanu bocu vina zbog koje vjerujem da se familija voljela zabavljati. Nešto u vinu, bilju i vodi… ima smisla zašto su mnogi Ljubinci postali poznati u Holivudu i dalje.
Mislim da sam se malo zaljubila u Trebinje i sve što nudi istočna Hercegovina. Prije mog produženog boravka ovdje, samo sam jednom brzo prošla kroz regiju na putu za Kotor ili Dubrovnik kao što to rade mnogi, ali za one koji hoće da potroše manje, a uživaju više, iskreno ovo je pravo mjesto za to.
Posebno hvala nevjerojatnim ljudima koji su mi pomogli da imam najbolji mogući boravak koji sam mogla zamisliti i koji su mi pokazali da na mnoge načine jug to radi bolje. Postoje li druge atrakcije koje sam propustila u ovom dijelu Hercegovine ?
Projekt “Održivi razvoj turizma – preko hercegovačkih staza do dubrovačkih otoka Elafita”je financiran od strane Europske Unije u sklopu IPA CBC Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.
http://blonde-gypsy.com/2016/09/29/via-dinarica-touring-around-trebinje-ljubinje-bosnia-herzegovina/

Related Posts