Program održivosti civilnog društva (CSSP program)

Trajanje projektaJun 2014 - jun 2018
Vrijednost projekta250.000,00 USD
DonatorUSAID

Program održivosti civilnog društva (CSSP program)

Program održivosti civilnog društva (CSSP)  ima za cilj da osnaži i održi kapacitet bh. civilnog društva, kako bi ono uticalo na kreiranje i implementaciju javnih politika, koje su od interesa za građane BiH.

Koordinator sektora Politike ekonomskog razvoja u BiH je Udruženje nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac/Modriča (nosilac projekta) zajedno sa Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (ključni partner). Kao koordinatori sektora, NBR i LiNK realiziraju Program kroz tri komponente:

  1. „LEDnet za bolje poslovno okruženje“

Cilj je učiniti LEDnet funkcionalnom mrežom koja će sistematski raditi na poboljšanju ekonomskih politika.

  1. „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“

Provedbom kampanje javnog zagovaranja namjerava se povećati: razumijevanje, odgovornost, stručnost, učinkovitost institucija i pojedinih aktera, značaj sveobuhvatnog posmatranja poslovnog okruženja, praktična primjena, monitoring i procjena uticaja primjenjenih mjera na poboljšanje poslovnog okruženja.

  1. Kreiranje i implementacija strategija održivosti i komunikacije sa građanima

U sklopu navedene komponente, NBR i LiNK će raditi na jačanju svojih kapaciteta u funkcionalnim oblastima rada i djelovanja i transferu stečenih znanja na sve članice LEDnet mreže i druge subjekte.

Očekivani rezultati Programa: osnažene veze sa interesnim skupinama, povećani kapaciteti OCD, povećane kompetencije i profesionalizam u radu, povećana održivost organizacije, povećan uticaj na javne politike i izmijenjeno preko 50 različitih mjera i javnih politika.