The Fostering Interventions for Rapid Market Advancement ( FIRMA)

Trajanje projekta2009. - 2014. godine
Vrijednost projekta 76.694,00 EUR
DonatoriUSAID i SIDA

The Fostering Interventions for Rapid Market Advancement (FIRMA)

The Fostering Interventions for Rapid Market Advancement (FIRMA) projekt, sponzoriran od USAID i Swedish International Development and Cooperation Agency (SIDA) kao petogodišnji projekt za podršku održivom ekonomskom rastu, zapošljavanju i povećanju prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti podržane od FIRMA-e uključuju: umrežavanje sektora firmi i interesnih grupa, pružanje obuke i tehničke pomoći za poboljšanje kvaliteta proizvoda, operativne produktivnosti i menadžerske učinkovitosti, podrška razvoju radne snage, olakšavanje pristupa financijama i promociji investicija, poboljšanje veze sa globalnim tržištima, unapređenja politike, pravnog i regulatornog okruženja za poslovanje.
Udruženje LiNK je jedan od Value chain facilitators (VCF) – voditelj lanca vrijednosti za laku prerađivačku industriju u BIHMETNET Konzorciju zajedno sa UPIP Žepče, PREDA Prijedor, NBR Modriča i ZEDA Zenica.
Uloga VCF je da vodi identifikaciju, izbor, organizaciju kao i finanansiranje prioritetnih intervencija za rješavanje prepreka konkurentnosti jednog ili više lanaca vrijednosti koje su u projektu FIRMA fokus sektora.