Izložbom „STEĆAK“ predstavljeno kulturno-historijsko bogatstvo Jablanice

Uspješno održana izložba „STEĆAK“, slika članova Likovnog udruženja građana “Neretva-Art” Jablanica, organizovana uz podršku Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK, a u okviru projekta #PRONACUL “Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja i održivog turizma u zaštićenim područjima”, implementiranog u okviru ADRION programa.

U sklopu projekta PRONACUL, likovno udruženje građana “Neretva-Art” Jablanica, koje koordinira umjetničke aktivnosti i umjetničku školu sa mladima iz Jablanice i regije, kroz protekla 2 mjeseca radili su na umjetninama i slikama s motivom stećka.

Na jučerašnjoj izložbi predstavili su svoj dvomjesečni rad, održali edukativno predavanje o historijskoj važnosti stećka kao kulturnog blaga regije, historijskim događajima i činjenicama, te naslijeđa u Jablanici. Njihovi članovi, odjeveni u srednjovjekovne vitezove i princeze, predstavili su edukativnu emisiju o životu u srednjovjekovnoj Jablanici.

Tokom obraćanja prisutnima, u ime Organizatora (Udruženje LiNK), predsjednik, Tomislav Majić i direktorica Udruženja LiNK, Alisa Gekić, predstavili su aktivnosti i rezultate PRONACUL-a, te svo zalaganje PRONACUL partnerstva na promovisanju i valorizaciji prirodne i kulturne baštine.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti 30 umjetničkih djela mladih umjetnika, suvenire stećaka– magnete, makete. nadgrobne spomenike i druge spomenike sa raznim motivima.

Izložba je okupila predstavnike općine i lokalnih institucija, nevladinih organizacija, poslovnog sektora, turoperatora, obrazovnih institucija i medija.