Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvoja – TERRA Putevima meda kroz Durmitor i BiH

Trajanje projektadecembar 2014. do oktobar 2016. godine
Vrijednost projekta423,117.41 EUR
DonatoriDelegacija EU u BiH (u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2007. -2013. godine)

Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvoja – TERRA Putevima meda kroz Durmitor i BiH

Opći cilj projekta je unaprijediti životne standarde stanovništva kroz podršku i promociju ruralnog razvoja i turizma putem tipičnih proizvoda koji generiraju prihode i zapošljavanje. Projekat za cilj ima ubrzati razvoj ruralnih područja kroz valorizaciju i komercijalizaciju meda kao tipičnog proizvoda i omogućiti daljnji razvoj tipičnih proizvoda na ciljanom području u skladu sa primjerima dobre prakse u EU. Projektno područje su: Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH) te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac and Kolašin (Crna Gora).
Nositelji projekta su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje mladih za promociju tradicionalnih proizvoda ”Okusi Hercegovinu” (BiH).