JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA OBUKAMA „POKRENI SVOJ POSAO“

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje poziva sve zainteresovane koji žele pokrenuti vlastiti posao da se prijave za učešće na obukama „POKRENI SVOJ POSAO“. Obuke se organizuju u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ koji se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Projekat „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, općina Jablanica, općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK – Biro rada Gornji Vakuf- Uskoplje, Mašinski fakultet Mostar, Srednja škola Jablanica, ATT d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje i Jablanit d.o.o. Jablanica. Osnovni cilj projekta je institucionalno ojačati rad na smanjenju nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini jačanjem uloge LPZa sa posebnim fokusom na Gornji Vakuf -Uskoplje i Jablanicu.

Predmet Javnog poziva je podrška zainteresovanim licima sa područja Općine Gornji Vakuf – Uskoplje da pokrenu vlastiti biznis.

Podrška uključuje:
a) Podrška pri kreiranju poslovne ideje
Za učesnike će biti organizovan ciklus obuka „Pokreni svoj posao“ po metodologiji Međunarodne organizacije rada (MOR). Obuka uključuje teoretski i praktični dio, a učesnici obuke će dobiti potreban nastavni materijal. Tokom obuke, svaki učesnik će za svoju ideju kreirati biznis plan.
b) Podrška pri osnivanju i registraciji biznisa
Nakon završene obuke, stručna komisija će izvršiti procjenu najboljih biznis ideja/biznis planova za pokretanje biznisa koji će dobiti podršku kroz:
 Grant sredstva od 5.000,00 KM do 9.500,00 KM za nabavku osnovnih sredstava za rad i sufinansiranje troškova registracije i doprinosa,
 Savjetodavna i stručna podrška.

c) Podrška pri vođenju biznisa
Podržani biznisi će nakon registracije dobiti mentorsku podršku iz specifičnih oblasti potrebnih za održavanje uspješnog biznisa (marketing, upravljanje ljudskim resursima, nabavke, formiranje cijena i sl.).

Ukupan fond na raspolaganju za dodjelu grant sredstava najbolje ocijenjenim poslovnim planovima sa područja Općine Gornji Vakuf – Uskoplje iznosi 52.250,00 KM.
Svi kandidati će tokom obuke biti detaljno informisani o kriterijima za ocjenu kvaliteta biznis plana.

Na javni poziv se mogu prijaviti SVE zainteresovane osobe sa područja Općine Gornji Vakuf – Uskoplje koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti vlastiti posao.

Prednost prilikom prijavljivanja će imati pripadnici navedenih kategorija:
• Žene (nezaposlene) svih uzrasta
• Mlade nezaposlene osobe do 35 godina (muškarci i žene)
• Osobe sa invaliditetom
• Pripadnici nacionalnih manjina

U cilju izbjegavanja nelojalne konkurencije, prijedlozi za pokretanje slijedećih vrsta biznisa će biti automatski eliminisani:
• Trgovine i kafići
• Pekare, osim pekara sa posebnim vrstama peciva
• Lutrije i igre na sreću

Za učešće na obukama kandidati trebaju zadovoljavati slijedeće uslove:
 Da su nezaposleni ili zaposleni ali žele pokrenuti vlastiti biznis
 Imaju motivaciju za pokretanje vlastitog biznisa
 Da registruju osnovnu djelatnost na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje (ukoliko odlukom komisije njihova ideja bude odabrana za finansiranje)

Obuke će biti realizovana u periodu juli – august 2022. godine. Planirani početak prvog ciklusa obuka je 13/07/2022.

Uslov za dobijanje podrške pri pokretanju i vođenju posla je redovno prisustvo i aktivno učešće na obukama.

Zainteresirani kandidati treba da popune online prijavni obrazac koji je dostupan na slijedećem LINKu ili na šalteru općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Rok za podnošenje prijava je 30.06.2022. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Kontakt podaci za pitanja:
Udruženje LiNK Mostar – Ivana Udženija, tel 036/580-151, e-mail: info@linkmostar.org
Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, tel 030/464-101; email: savjetnik@gornjivakuf-Uskoplje.ba

Related Posts