Manifestacija „Okusi Jablanice“ posvećena zaštiti organske proizvodnje i čuvanju okoliša

Na platou Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici, održana je manifestacija „Okusi Jablanice“. Manifestacija održana 16.09.2021. bila je posvećena promociji i očuvanju tradicionalne kuhinje i organske proizvodnje ali je ove godine poseban naglasak stavljen i na ukazivanje na važnost očuvanja okoliša i kompostiranja biološkog otpada.

Brojni okupljeni imali su priliku probati vrhunska tradicionalna jela, čuti iskustva o organskoj proizvodnji i kompostiranju te upoznati ambiciozne poduzetnice koje se trude očuvati tradicionalnu kuhinju ali i čistu i zdravu okolinu. Poseban gastro temat ove godine bio je okusi Jablanice i Bliskog istoka.

U sklopu manifestacije, a u susret „Let's do it“ inicijativi povodom Svjetskog dana čišćenja u BiH, upriličena je akcija čišćenja i uređenja okoliša na četiri lokacije u Jablanici. Volonteri, aktivisti i brojni građani čistili su lokacije kod Udruženja žena Most u ulici Bitke za ranjenike, JU Srednje škole Jablanica, JU Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ i Osnovne škole „Suljo Čilić.

Manifestacija „Okusi Jablanice“ organizovana je u okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada“ kojeg  finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u iznosu od 493.000 EUR. Projekat implementira Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK u saradnji sa partnerima: Općina Jablanica (BiH), Opština Šavnik (CG) i Pčelarsko udruženje Matica Pljevlja (CG).

 

Related Posts