OJAČANI KAPACITETI SLUŽBI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA IZ CRNE GORE I BIH KROZ PROJEKAT EU

U Nikšiću su od 22. do 24. novembra organizovane obuka i interventna vježba na temu Pružanje prve pomoći prilikom nesreća za pripadnike službi zaštite i spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u cilju jačanja spremnosti za spasilačke intervencije, kao i unapređivanja prekogranične saradnje. Obuku su održali licencirani instruktori sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, Željko Loncović i dr Marija Mijušković, a obuci i vježbi je prisustvovalo oko 40 spasilaca.

Kroz prezentaciju pažljivo odabranih i pripremljenih tema, kao i praktičan rad koji je omogućio provjeru stečenih znanja i vještina, spasioci su značajno unaprijedili svoju pripremljenost za pružanje prve pomoći prilikom različitih vrsta nesreća. Pored toga, trodnevni zajednički rad je doprinio unapređivanju prekogranične saradnje, koja je od izuzetnog značaja u oblasti zaštite i spašavanja.

Željko Loncović, jedan od instruktora, je istakao značaj obuke i izjavio: „S obzirom na to da su učesnici pripadnici službi zaštite i spašavanja koji najčešće prvi dolaze na lice mjesta, ova obuka je od vitalnog značaja za spašavanje povrijeđenih i životno ugroženih lica, kao i za edukaciju spasilaca kako bi na pravi način pomogli unesrećenima. Ovakve obuke je potrebno kontinuirano sprovoditi da bi se podigao nivo spremnosti jedinica koje učestvuju u spašavanju.“

Marko Jancer, jedan od učesnika treninga i vježbe iz Služba zaštite i spašavanja Nikšić, je izjavio: „Osnov svakog spašavanja je kvalitetno pružanje prve pomoći. U slučaju da prekršimo pravila pružanja prve pomoći, to ne bismo mogli da nazovemo spašavanjem. Zato je za svakog spasioca obavezno da dobro poznaje prvu pomoć i zbog toga je ova obuka za nas od ključnog značaja i ovom prilikom želim da se zahvalim instruktorima koji sa nama dijele svoje dragocjeno znanje, što je nama od velike pomoći za dalji rad.“

Obuka i vježba su organizovane u okviru projekta „Zajedniči odgovor“, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat u Crnoj Gori realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar. Realizacija projekta je počela 1. jula 2022. i trajat će dvije godine.

Related Posts