PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima

PRONACUL - Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima

PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodne i kulturne baštine i podršku razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju Jadranskog područja kao turističke destinacije. Partneri imaju znamenitosti, zaštićene od strane UNESCO-a ili Natura 2000 ili će postati zaštićene znamenitosti u pilot područjima PRONACUL-a.

Opći cilj PRONACUL-a je unaprijediti kapacitete aktera na polju upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom u svrhu održivog razvoja na Jadranskom području.

Kroz projekat će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda, koji će dovesti do drugačije percepcije i drugačijeg sadržaja/ponude prirodne i kulturne baštine. Kreirat će se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u Jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera. Metodologija će biti testirana i kasnije primjenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute. Aktivnost će biti podržana od strane virtualne komore, koja će biti uspostavljena u svrhu promocije metodologije i prenosa i primjene u drugim područjima Jadrana. Komora će imati funkciju konsultantskog tijela te će služiti za podršku razvoju turizma, razmjene iskustava i primjera dobre prakse upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom. 

U svrhu unapređenja politika za bolje upravljanje baštinom, metodologija će biti upućena i donosiocima odluka u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne strateške dokumente.

PRONACUL okuplja aktere iz različitih sektora, sa znanjima, vještinama i kompetencijama relevantnim za ovo područje (od jedinica lokalne samouprave do razvojnih agencija).

Vodeći partner: Regionalna razvojna agencija Zasavje

Partneri na projektu: LAG EASTERN VENICE (Italija), Rijeka Tourist Board (Hrvatska), ILIA CHAMBER (Grčka), Region of Ionian Islands (Grčka), Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (Bosna i Hercegovina), Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu (Srbija), Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja (Bosna i Hercegovina), Zagreb County Tourist Board (Hrvatska), Opština Raška (Srbija), Metropolitan City of Bologna (Italija), Centre for the promotion of entrepreneurship Piran Ltd (Slovenija), Cultural center Zagorje ob Savi (Slovenija), Public Institution „Nature Park Žumberak – Samoborsko gorje“(Hrvatska)