Produžen rok za prijave na Javni poziv za učešće na obukama „POKRENI SVOJ POSAO“

Općina Jablanica poziva sve zainteresirane koji žele pokrenuti vlastiti posao da se prijave za učešće na obukama „POKRENI SVOJ POSAO“. Obuke se organizuju u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ koji se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Projekat „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, općina Jablanica, općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK – Biro rada Gornji Vakuf- Uskoplje, Mašinski fakultet Mostar, Srednja škola Jablanica, ATT d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje i Jablanit d.o.o. Jablanica. Jačanjem Lokalnog partnerstva Jablanica se nastoji direktno uticati na smanjenje nezaposlenosti na području Općine.

Predmet Javnog poziva je podrška zainteresovanim licima sa područja Općine Jablanica da pokrenu vlastiti biznis.

Podrška uključuje:

a) Podrška pri kreiranju poslovne ideje

Za učesnike će biti organizovan ciklus obuka „Pokreni svoj posao“ po metodologiji Međunarodne organizacije rada (MOR). Obuka uključuje teoretski i praktični dio, a učesnici obuke će dobiti potreban nastavni materijal. Tokom obuke, svaki učesnik će za svoju ideju kreirati biznis plan.

b) Podrška pri osnivanju i registraciji biznisa

Nakon završene obuke, stručna komisija će izvršiti procjenu najboljih biznis ideja/biznis planova za pokretanje biznisa koji će dobiti podršku kroz: 

 • Grant sredstva od 5.000,00 KM do 9.500,00 KM za nabavku osnovnih sredstava za rad i sufinansiranje troškova registracije i doprinosa,
 • Savjetodavna i stručna podrška.

c) Podrška pri vođenju biznisa

Podržani biznisi će nakon registracije dobiti mentorsku podršku iz specifičnih oblasti potrebnih za održavanje uspješnog biznisa (marketing, upravljanje ljudskim resursima, nabavke, formiranje cijena i sl.).

Ukupan fond na raspolaganju za dodjelu grant sredstava najbolje ocijenjenim poslovnim planovima sa područja Općine Jablanica iznosi 52.250,00 KM. Svi kandidati će tokom obuke biti detaljno informisani o kriterijima za ocjenu kvaliteta biznis plana. 

Na javni poziv se mogu prijaviti SVE zainteresovane osobe sa područja Općine Jablanica koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti vlastiti posao.

Prednost prilikom prijavljivanja će imati pripadnici navedenih kategorija:

 • Žene (nezaposlene) svih uzrasta
 • Mlade nezaposlene osobe do 35 godina (muškarci i žene)
 • Osobe sa invaliditetom
 • Pripadnici nacionalnih manjina

U cilju izbjegavanja nelojalne konkurencije, prijedlozi za pokretanje slijedećih vrsta biznisa će biti automatski eliminisani:

 • Trgovine i kafići
 • Pekare, osim pekara sa posebnim vrstama peciva
 • Lutrije i igre na sreću

Za učešće na obukama kandidati trebaju zadovoljavati slijedeće uslove:

 • Da su nezaposleni ili zaposleni ali žele pokrenuti vlastiti biznis
 • Imaju motivaciju za pokretanje vlastitog biznisa
 • Da registruju osnovnu djelatnost na području općine Jablanica  

(ukoliko odlukom komisije njihova ideja bude odabrana za finansiranje)

Obuke će biti realizovana u periodu august – septembar 2022. godine. Planirani početak prvog ciklusa obuka je 25.08.2022.

Uslov za dobijanje podrške pri pokretanju i vođenju posla je redovno prisustvo i aktivno učešće na obukama.

Zainteresirani kandidati treba da popune  online prijavni obrazac koji je dostupan na LINKu ili na šalteru općine Jablanica.

Rok za podnošenje prijava je produžen do 17.07.2022. do 23.00 h.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Kontakt podaci za pitanja:

Udruženje LiNK Mostar – Ivana Udženija, tel 036/580-151, e-mail: info@linkmostar.org

Općina Jablanica, tel 036/752-534; email: almir.taco@gmail.com

Related Posts