U sklopu Sajma Gospodarstva u Mostaru – “Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise”

Stručni skup pod nazivom “Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise” održan je danas u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru. Skup su organizirali Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruga Nezavisni bio za razvoj Gradačac/Modriča s ciljem nastavka kampanje zagovaranja za bolje poslovno okruženje s posebnim naglaskom na male biznise, a uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

– Ovim skupom javnosti i političarima u BiH želimo još jedanput ukazati da se glas poduzetnika mora čuti kada se donose zakoni koji se tiču privređivanja i da naša zemlja mora poboljšati poslovno okruženje jer bez ekonomije i ekonomskog razvoja nema opstanka niti jednog društva – izjavio je uoči početka skupa predsjednik LiNK-a Tomislav Majić.

Po njegovim riječima, BiH se trenutno nalazi na 140 mjestu na svjetskoj listi uvjeta poslovanja što je jako nisko.

– Nekada je područje bivše Jugoslavije bilo 24 u svijetu po uvjetima poslovanja i mi želimo da kroz ekonomske promjene dovedemo ponovno BiH na tu razinu ili barem od 30 do 50 mjesta – kazao je Majić, istaknuvši potrebu promjena ekonomskih politika jer kako je kazao ako se one budu vodile kao do sada uspjeha neće biti.

Na stručnom skupu je promoviran i jedinstveni alat koji sadrži preko 150 registriranih prepreka te omogućava identifikaciju institucija koje uzrokuju probleme u poslovnom okruženju.

– Mi smo identificirali probleme koje vlasti na neki način nisu rješavale, a bitni su faktori poslovno okruženja. To su između ostalih unapređenje registracije biznisa i uspostavljanje registra parafiskalnih nameta na razini BiH kako bi smo po svim entitetima i županijama imali popis parafiskalnih nameta – kazao je novinarima izvršni direktor Nezavisnog biroa Enver Sarvan.

Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy je kazao ima određenog napretka kada je u pitanju poslovno okruženje u BiH, ali da se još mnogo toga treba uraditi.

– Svaka uspješna poslovna priča dogodila se tek nakon mnogo uloženog rada i nakon što je pređeno mnogo barijera. Nadam se da će iz godine u godinu tvrtke u BiH biti još uspješnije i još prosperitetnije. USAID je veoma ponosan što već dvadeset godina surađuje s predstavnicima gospodarstva u BiH i očekujemo još veći napredak – kazao je Duffy.

Stručni se skup održao u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” kojeg provodi Nezavisni biro u suradnji s ključnim partnerom Udrugom LiNK. Partnerske organizacije su koordinatori sektora “Politike ekonomskog razvoja u BiH” u okviru “Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP)” koji financira USAID.

Related Posts