Velika prilika za bh. turizam kroz međunarodni projekt PRONACUL

Velika prilika za bosanskohercegovački turizam došla je kroz početak projekta PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma.

Zajednička promocija Jadranskog područja kao turističke destinacije

Kroz projekat će se raditi na razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara će se, kao sudionik projekta, u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini – UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka Radimlja Stolac i Dugo Polje u Jablanici, gdje će se provoditi akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude, istakla je Direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić.

Cilj nam je da u saradnji sa vodećim organizacijama iz svijeta kulturne baštine unaprijedimo kapacitete nalazišta nekropola i iste promovišemo kao destinacije za turiste, naglašava Gekić.  

Pored Udruženja LiNK, u projektu sudjeluju organizacije iz niza europskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i BiH.

Hercegovačke nekropole postaju magneti za turiste

Projekt PRONACUL znači veliku regionalnu promidžbu i stvorit će veliku priliku za razvoj domaće turističke ponude, smatra Maja Lopin, direktorica javne ustanove Radimlja Stolac, koja upravlja nekropolama Boljuni i Radimlja, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

“Iskustva iz okolnih država će puno značiti da vidimo šta mi ovdje možemo prilagoditi i ponuditi što dosad nismo. Što raditi, prema kome se usmjeriti u kontekstu razvoja turizma i promocije.” – ističe Maja Lopin.

Direktorica muzeja Azra Đelmo i site manager projekta PRONACUL smatra da će projekt znatno doprinijeti promociji turističkih i kulturnih potencijala opštine Jablanica.

Između ostalog, kroz aktivnosti projekta očekuje se da svoje pune potencijale dosegne i nekropola Dugo polje na Blidinju, u općini Jablanica, koja se nalazi na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a.

 „Sama nekropola je locirana na turistički veoma posjećenoj lokaciji i lako dostupna posjetiocima. Ove aktivnosti u sklopu projekta će doprinijeti da nekropola privuče više turista. Primarni cilj nam je opremiti nekropolu zaštitnom ogradom i mobilijarom te urediti ambijent nekropole kako bi dosegla svoj puni potencijal.“ – istakla je Azra Đelmo.

Europski partneri za jačanje BiH turističkih kapaciteta

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, potpomognuta radom niza partnerskih organizacija iz regije i Europe. PRONACUL okuplja aktere iz različitih sektora, sa znanjima, vještinama i kompetencijama relevantnim za ovo područje, od jedinica lokalne samouprave do razvojnih agencija.

Kroz projekat će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda, koji će dovesti do drugačije percepcije i drugačijeg sadržaja i ponude prirodne i kulturne baštine. Kreirat će se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u Jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera, naglašava Gekić.

Metodologija će biti testirana i kasnije primjenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute.

Projekat ProNacul finansira Evropska unija u okviru ADRION programa u periodu 04/2020 – 09/2022.

Related Posts