19 POLAZNIKA OBUKE „POKRENI SVOJ POSAO“ PREDSTAVILO SVOJE BIZNIS IDEJE U JABLANICI

U okviru projekta „EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“ koga finansira Evropska unija u BiH u iznosu od 15 miliona eura, općine Jablanica, Kakanj i Konjic su u januaru 2020. godine formirale međuopćinsko partnerstvo za razvoj preduzetništva te aktivno rade na unapređenju inkluzivne poduzetničke infrastrukture.

Tim povodom, u Jablanici je tokom juna 2020. godine održan ciklus obuka „Pokreni svoj posao“. Kroz interaktivan rad sa certificiranim trenericama, 32 kandidata koja su uspješno prošla preduzetničku obuku po metodologiji Pokreni svoj posao. Kandidati su imali priliku da detaljno razrade poslovne ideje i kreiraju poslovne planove. Kombinacijom teoretske i praktične obuke, provođenjem praktičnih zadataka te kontinuiranim savjetovanjem, učesnici obuka su se također bavili istraživanjem tržišta, analizom konkurencije i rizika, identificiranjem potrebnih resursa i kreiranjem finansijske projekcije poslovanja.

„Nakon završene obuke stekli smo mogućnost da postavimo realna očekivanja, te da procjenimo potencijalni uspjeh ali i rizik  koji nose naši biznisi“, istakla je Amina Imamović, jedna od učesnica obuka „Pokreni svoj posao“.

Nakon završetka obuke 19 kandidata je 06.07.2020. godine predstavilo svoje poslovne ideje Komisiji za evaluaciju, koja će na osnovu utvrđenih kriterija,  izvršiti selekciju najboljih poslovnih ideja.

Za ove kandidate je u narednom periodu planirana finansijska i mentorska podrška za pokretanje i vođenje posla u iznosu do 10.000 KM.

Pored općine Jablanica, obuke „Pokreni svoj posao“ se organizuju i u općinama Kakanj i Konjic, koje su članovi međuopćinskog partnerstva.

Ovo međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava za razvoj preduzetništva u BiH, kreiranih u okviru projekta „EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“, koga finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR.

Related Posts