Akterima iz BiH predstavljen novi Dunavski model upravljanja

U periodu maj – august 2018 godine, s ciljem pokretanja reformskog procesa izgradnje dualnog sistema obrazovanja u BiH, održana su 4 kursa na kojima je predstavljen novi Dunavski model upravljanja.

Podsjećanja radi, model je kreiran kroz EDU LAB projekat kojeg implementiraju zemlje dunavskog područja s ciljem smanjenja odliva mozgova iz ove regije.  Svjesni važnosti ovog problema, predstavnici obrazovnih, privatnih, javnih kao i nevladinih organizacija iz dunavskog područja su nakon višemjesečnog rada predstavili Model koji na jednom mjestu objedinjuje sliku stanja u dunavskom području, i to u pojedinim zemljama ovog područja, sa osvrtom na sve relevantne faktore (zakonsku regulativu, obrazovni sistem, mogućnosti na tržištu rada…) te primjere najbolje prakse kao i smjernice i preporuke za unapređenje.

Kako bi model bio što pregledniji te lakše dostupan širem auditoriju, kreirani su e-kursevi, kao kombinacija različitih vizualnih alata koji predstavljaju pojedine dijelove Modela. E – kursevi su dostupni nakon registracije na  slijedećem linku

Udruženje LiNK je organizovalo seriju od 4 kursa, na kojima su predstavnicima javnog, privatnog, obrazovnog i nevladinog sektor predstavljena saznanja i rezultati do kojih se došlo prilikom kreiranja Modela. Mada je fokus bio na stanju u BiH, akteri su se dotakli i pozitivnih primjera iz dunavske regije.

Predstavnici Udruženja LiNK su, ovom prilikom, predstavili informacije o kreiranju Dunavske mape koja će predstavljati “policy” dokument, kojeg će potpisati relevantni akteri regije, na finalnoj konferenciji u Zagrebu.

 

Projekat sufinansira EU (ERDF I IPA).

 

 

Related Posts