Dodjela atesta za REL i CO2 postupak varenja „Jačanje konkurentnosti na tržištu rada kroz proces cjeloživotnog učenja”

U prostorijama Mašinskog fakulteta, Univerziteta Džemal Bijedić, održana je dodjela atesta za polaznike obuke za REL i CO2 postupak varenja prema europskim standardima (EN 287-1).

Obuku u trajanju od 3 mjeseca, koja se provodila na Institutu za mašinstvo, uspješno je završilo 12 polaznika i time steklo dodatna znanja i kvalifikacije.

Cjelokupan sistem edukacije je proveden kroz modularan način, a sastojao se od teoretske i praktične nastave sa precizno definiranim minimalnim vremenom koje je kandidat morao da provede na praktičnoj i teoretskoj obuci.

Za punopravan rad na poslovima zavarivanja zavarivač se mora podvrgnuti jednom ili više postupaka atestacije prema standardu EN 287, kojim se dokazuje njegova sposobnost za određene postupke zavarivanja i koji važi samo određeno vrijeme (obično do 2 godine).

Obuka se organizira u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti na tržištu rada kroz proces cjeloživotnog učenja” koji je usmjeren na promociju i priznavanje procesa cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih što bi kao posljedicu imalo smanjenje nezaposlenosti i razvoj MSP sektora u Bosni i Hercegovini.

Strateški cilj projekta je uvođenje i priznavanje trajnog sistema profesionalnog / strukovnog obrazovanja na kantonalnom/županijskom nivou uz identifikaciju stvarnih potreba radnog sektora i kroz obrazovanje odraslih omogućiti usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada.

Europska unija financira ovaj projekt kroz instrument za predpristupnu pomoć u iznosu od 72.265,00 EUR.

This project is funded by the European union

Related Posts