EDU LAB događaji u Mađarskoj

U Mađarskoj je u Kečkemetu 4.12.2018. godine održana Međunarodna konferencija o dualnom sistemu visokog obrazovanja, na kojoj su predstavljene različite prakse i modeli dualog obrazovanja iz zemalja regije, dok su 5.12.2018. održani  EDU LAB sastanci i trening na temu implementacije modela dualnog obrazovanja.

Organizator Međunarodne konferencije je John von Neumann Univerzitet  koji je glavni kreator i implementator modela dualnog obrazovanja u Kečkemetu (Mađarska).

Na konferenciji su predstavljeni:

  • Profesionalno orijentisani programi studija za autoindustriju (Slovačka),
  • Struktura dualnog obrazovanja na John von Neumann Univerzitetu (Mađarska)
  • EDU LAB model međunarodne saradnje (Dunavska regija).

Učešće na događajima su uzeli predstavnici javnih institucija, poslovnog sektora, visokoobrazovnih institucija te nevladinih organizacija iz cijele dunavske regije. Ispred Udruženja LiNK, učešće na događaju je uzela gđa. Ivana Domljan, prof.dr. Građevinskog fakulteta, Sveučilište Mostar.

 

Nakon predstavljanja različitih modela dualnog obrazovanja, diskutovano je o mogućnostima primjene u pojedinim državama, kao i odgovornosti i ulozi aktera ovog procesa. Predstavnici kompanija koje su partneri u navedenim modelima su predstavili svoja iskustva u ovom procesu. Dualni sistem je predstavljen kao sistem uzajamne koristi za sve interesne skupine (obrazovni sektor, privatni, javni, NVO) a posebno za mlade ljude kojima je potrebno praktično znanje i iskustvo s ciljem lakšeg zaposlenja.

 

Related Posts