EU podržala otvaranje Centra kreativnih industrija u Konjicu

U povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Konjicu otvoren Centar kreativnih industrija. Ovo je četvrti centar koji je otvoren u sklopu implementacije projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ koji finansira Europska unija.

Centar će biti otvoren za sve kreativce i poduzetnike koji trebaju prostor za rad, IT opremu, specijalizirane obuke i usluge, a smješten u prostorijama Razvojne agencije „Prvi korak“ koja će i upravljati istim. Očekuje se da će Centar tokom 2023 godine imati preko 200 korisnika usluga.

Trudimo se da mladim ljudima omogućimo da se usavršavaju, edukuju i razvijaju svoje ideje i biznise. Nadam se da  će ovaj multifuncionalni centar, sa modernom opremom, iskoristiti na pravi način i da će razvijajući svoje ideje i biznise, razvijati i unaprijeđivati privredu u Konjicu – kazao je gradonačelnik Ćatić.

Izuzetno nam je drago da možemo jedan ovakav Centar otvoriti u Konjicu, zato što Konjic ima industrijsku tradiciju, ima jaku metalsku industriju i u ovom trenutku ima jako zanatstvo. Smatramo da će Centar doprinijeti unaprijeđenju znanja i vještina mladih ljudi kako bismo imali nastavak razvoja ekonomije grada Konjica u budućnosti – naglasio je Tomislav Majić predsjednik Udruženja LiNK Mostar.

Ovo je jedan od uspješnijih projekata u domenu prekogranične saradnje, jer se radi o aktivnostima koje bi trebalo da rezultiraju  zapošljavanjem i edukacijom mladih kojima želimo uspješne aktivnosti u Centru kreativnih industrija kazala je Alma Hasić, predstavnica Zajedničkog tehničkog sekretarijata EU programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Adisa Salčin Alikadić predsjednica Vijeća mladih Konjic izazila je zadovoljstvo zbog otvaranja Centra kreativnih industrija i zahvalila se Gradu Konjicu i svima koji su doprinijeli da mladi Konjica dobiju mogućnost za razvijanje svojih kreativnih ideja. – Ovo je pun pogodak za sve nas mlade, jer ranije nismo imali nešto slično, sada nam se otvaraju neke nove mogućnosti, koje ćemo nastojati iskoristiti na najbolji mogući način- kazala je predsjednica Vijeća mladih Konjic.

Pored informativnih i usluga stručne obuke, specifičnost centra u Konjicu je i saradnja sa Srednjom školom Konjic čije osoblje će svojim radom i stručnim uslugama podržati rad Centra. Srednja škola će posebno raditi na razvoju saradnje sa privrednicima i poboljšanje obuke radne snage koja je potrebna za privrednu Konjica, sa naglaskom na CNC operatere i programere. Za ova zanimanja je i akreditiran nastavni plan i program, a u sklopu projekta je nabavljena potrebna oprema za obuke.

Projekat „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ kroz program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora finansira Evropska unija, a zajednički ga provode Općina Jablanica u saradnji sa organizacijom Multimedijal iz Bijelog Polja, Opštinom Danilovgrad (CG) i Udruženjem LiNK iz Mostara. Ukupna vrijednost projekta je 455.000 eura, od čega Evropska unija finansira 367.000 eura.

Related Posts