Hercegovački pčelari na Danima pčelarstva u Sarajevu

Korisnici projekta „TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore, sudjeluju na Bee fest, Dani pčelarstva 2016., koji se održava ovih dana u Sarajevu. Na sajmu su aktivno učešće uzeli i hercegovački pčelari koji su prezentirali med i proizvode iz pčelinjaka kao što su med, propolis, polen, matična mliječ, te vosak i rakija medovača. Razvoj pčelarstva se očekuje kroz sinergiju razvoja turizma na bazi ekoloških i turističkih potencijala i Rute meda od Hercegovine do Durmitora jer je riječ o zdravom okolišu i brojnim prirodnim ljepotama.

Voditelj projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja -TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“Alma Papićovom prigodom je istaknula da će projekat ostvariti četiri rezultata od kojih je javnosti najinteresantniji novi turistički proizvod „Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“. Ovaj novi turistički proizvod obogačuje turističku ponudu na destinacijama opština uključenih u projekat i uključuje pčelare, turističke agencije i ugostiteljske objekte. Putevi meda će biti obogačeni i sa četiri promotivno-prodajna mjesta meda i proizvoda baziranih na medu gdje će kupci tokom kupovine proizvoda dobiti potpune informacije o proizvođaču – pčelaru koji garantuje kvalitet svog proizvoda, što uspostavlja potpuno novi nivo komunikacije između potrošača i proizvođača. Veliko zanimanje je izazvala i „Medena kuharica“ sa brojnim receptima tradicionalnih i novih jela na bazi meda, istaknula je Papić, kojim se značajno obogačuje gastro ponuda ugostiteljskih objekata uključenih u projekat.

Hercegovački pčelari ističu kako je specifičnost hercegovačkog meda u planinskim i kraškim pašnjacima koji obiluju ljekovitim travama i eteričnim uljima, posebice žalfijom i majčinom dušicom sa kojih pčele ubiru nektar i čine med ovih podneblja jako bogatim, kako ukusom i aromom tako i ljekovitim sastojcima. Dodaju kako sama proizvodnja od nekih 10-15 kilograma po košnici jasno govori da nije riječ o forsiranoj proizvodnji što većih količina meda, nego je riječ o medu iz krških krajeva i od medonosnih biljaka koje raste u Hercegovini. Naravno, proizvodnja je uvjetovana svake godine vremenskim prilikama i vremenom cvjetanja medonosnih biljaka. Nijedna godina nije ista, nego naprotiv različita i donosi svoje izazove što dobro znaju svi oni koji se na prirodan način bave bilo kakvom proizvodnjom. Inače, hercegovački pčelari naglašavaju kako ovaj prirodan i tradicionalan način proizvode meda, uz uvažavanje struke i novih tehnologija, čini ovo zanimanje posebnim i traži određenu emociju a ne samo puki rad.

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH). Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70%. Projekt se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja možete nas kontaktirati na telefon broj +387 (36) 580 151 ili na e-mail: alma@linkmostar.org (mob: 063/418-203) – Alma Papić, menadžer projekta.

Related Posts