JAČANJE KAPACITETA ZA SPAŠAVANJE RANJIVIH KATEGORIJA DRUŠTVA – ZAJEDNIČKI ODGOVOR

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima i rizicima.

U slučaju kriznih situacija i katastrofa, ova  skupina postaje još ranjivija, a pravovremena reakcija je od izuzetne važnosti za spašavanje ljudskih života.

Stoga smo u proteklom periodu započeli intenzivne aktivnosti na osnaživanju institucija i organizacija koje rade sa osobama sa invaliditetom. Aktivnosti obuhvataju izradu planskih dokumenata zaštite i spašavanja te obuke osoblja koje radi sa ranjivim skupinama.

Organizirane su radionice i vježbe spašavanja i evakuacije za osoblje JU Centar Los Rosales Mostar, zaštitne radionice Radin d.o.o koja zapošljava osobe sa invaliditetom, te udruge “Ružičnjak” i  “Naša djeca”, čiji su korisnici djeca i mladi sa invaliditetom.

Ovom prilikom su ojačani kapaciteti 60 osoba koje svakodnevno rade sa ranjivim skupinama.

Izvršen je pregled prostora, elektroinstalacija, analiza postojećeg sistema zaštite od požara te opreme za gašenje. Vježba je uključila i protokol spašavanja i evakuacije, rukovanje aparatima za gašenje požara i druge aspekte spašavanja.

U toku su i aktivnosti sa udrugama “Vedri osmijeh” i  “Down sindrom”.

Aktivnosti se provode u okviru projekta „Zajednički odgovor“ čija ukupna vrijednost iznosi preko  590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 01.07.2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

Related Posts