Kako do boljih instrumenata podrške za MSP?

U Odžaku i Brčko Distriktu su, 18. i 19. maja/svibnja 2021. godine sa početkom u 11h, održana dva okrugla stola na temu: “Kako do boljih instrumenata podrške za MSP”.

Cilj ovih skupova je bio potaknuti i podržati saradnju BH institucija i organizacija lokalnog ekonomskog razvoja u procesu EU integracija, kao i stvaranja boljeg poslovnog okruženja za MSP.

Na skupovima je predstavljena analiza Upitnika/odgovora koje je Bosna i Hercegovina dostavila Europskoj komisiji vezano za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Konkretno, analizirani su odgovori i identifikovana područja za poboljšanje iz poglavlja 20, koja se odnose na rad malih biznisa.

Pored navedenog, na skupovima su predstavljenje smjernice dobre prakse podrške s fokusom na smjernice za nastanak novih biznisa, te obezbjeđenje poslovne infrastrukture za nastanak i rad malih i srednjih preduzeća.

Učesnici skupova su bili predstavnici institucija i organizacije lokalnog razvoja.

U Odžaku su bili prisutni Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja Županije Posavske, predstavnici Općina Odžak i Domaljevac-Šamac, te predstavnici Udruženja poslodavaca Odžak i Domaljevac-Šamac.

Učesnici u Brčko Distriktu su bili predstavnici Vlade Brčko distrikta iz odjeljenja za stručne i administrativne poslove, privredni razvoj, europske integracije i međunarodnu suradnju, kao i predstavnici Udruženja poslodavaca.

Nakon kvalitetnih diskusija i informacija, važno je istaknuti postojeće programe podrške MSP-ima, koji se provode već duži niz godina i predstavljaju konkretnu i uspješnu podršku. Ministrastvo gosodarstva, rada i prostornog uređenja Županije Posavske ima Program subvencioniranja (regresiranja) kamata na investicijske kredite i kredite za nabavku obrtnih sredstava za MSP. Vlada Brčko Distrikta je prije nekoliko godina započela realizaciju Programa samozapošljavanja u privredi, za koji se svake godine u budžetu izdvaja oko pola miliona KM. Ovaj program se pokazao izuzetno uspješnim jer se svake godine za ova sredstva prijavi gotovo dvije stotine biznis planova, od kojih za oko 50 njih budu dodijena sredstva za pokretanje vlastitog biznisa.

Događaj je organizovan u okviru projekta: „Ubrzanje socio ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija“ kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, a finansira Ambasada Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA.

Related Posts