„Kućica meda“ u Gacku

 U sklopu projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i Crne Gore, intenzivno se radi na izgradnji „Kućice meda“ u Gacku. Riječ je o jednom od četiri prodajna mjesta, pored onih u Mostaru, Ravnom i Trebinju, koji su u tvrdim objektima, u Gacku se gradi drvena kućica pored prometnice koja će se odlično uklopiti u krajolik i biti pravi mamac za turiste i kutak za med i proizvode od meda.

 

U Promotivno-prodajnim mjestima će se naći domaći proizvodi od meda kao što su propolis, vosak, polen, matična mliječ i medovača. Svi radovi će biti završeni do Studijske posjete turističkih djelatnika i agencija na „Ruti meda“ koja će se dogoditi idući tjedan/sedmice, kreće iz Nikšića, iz Crne Gore, te preko Trebinja do Mostara, i nazad prema Stocu, Ljubinju, Ravnom i Trebinju.

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore  (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH). Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70%. Projekt  se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

Related Posts