MEĐUOPĆINSKA ONLINE KONFERENCIJA „KAKO UNAPRIJEDITI PROGRAM PODRŠKE START – UPIMA“

Jučer je održana prva Međuopćinska online konferencija „Kako unaprijediti program podrške  start-upima“ u okviru EU4Bussiness programa, koga finansira Evropska unija u vrijednosti 15 miliona eura.

Konferencija je jedna od aktivnosti projekta „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“, kojim se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura u tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i u sedamlokalnih zajednica indirektno. U tri lokalne zajednice (Jablanica, Kakanj i Konjic) će se kreirati sveobuhvatni i inkluzivni sistemi podrške za razvoj novih biznisa, koji će predstavljati novu preduzetničku infrastrukturu za ranjive kategorije.

Na konferenciji je predstavljena Komparativna analiza podrške kreiranju novih biznisa, koja je obuhvatila 10 sistema podrške pokretanju novih preduzeća iz 10 različitih općina. Analiza je ponudila detaljan pregled ključnih kriterija za podršku start-upima, kao i ključne preporuke za unapređenje programa podrške.

Na konferenciji je predstavljeno i trenutno stanje u općinama Jablanica, Kakanj, Konjic te u Gradu Prijedoru, sa posebnim osvrtom na uticaj pandemije koronavirsa na MSP sektor, privredu u cjelini kao i strana ulaganja. Naglašena je važnost uspostavljanja i funkcionisanja partnerstava između različitih institucija i aktera, koji udruženim snagama mogu doprinijeti unapređenju poduzetničke infrastrukture i sistemskih rješenja za podršku start-upima.

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava kreiranih u okviru projekta „EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“, koga finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR.

Related Posts