Nove mogućnosti zapošljavanja u ruralnim područjima

 

Predstavnici Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar su prisustvovali konferenciji povodom  završetka projekta „Projekt za razvoj međunarodnog turističkog koridora Hercegovine“ i otvaranju regionalnog povezničkog centra u Tulima, Općina Trebinje. Projekt je realizovala Japanska agencija za međunarodnu suradnju JICA u suradnji sa Gradom Trebinje.

 

Uspostavljeni centri su prilika za zapošljavanje, naročito u ruralnim područjima, kao i mehanizam za održivi razvoj turizma. Poveznički centri će omogućiti priliku za predstavljanje poljoprivrednih proizvoda koji Hercegovinu čine autohtonom proizvođačkom cjelinom.

Međunarodni turistički koridor predstavlja i podrazumijeva dopunu projekta vinskih i mednih cesta budući da su na hercegovačkom putu bilja i meda uspostavljena četiri poveznička centra tako da se ti centri mogu koristiti za promociju domaćih proizvoda i za daljnji razvoj i promociju poljoprivrede i turizma.

Tijekom konferencije predstavljen je i projekt „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ kojeg implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK u suradnji sa udruženjem „Okusi Hercegovinu“ Mostar sa BiH strane i Centar za razvoj održivog turizma i Savez pčelarskih organizacija iz Crne Gore.

Projekt TERRA ima za cilj unaprijediti životne standarde kroz podršku i promociju ruralnog razvoja i turizma koji generiraju prihode i zapošljavanje. Također, projekt ima za cilj ubrzati razvoj ruralnih područja kroz valorizaciju i komercijalizaciju meda kao tipičnog proizvoda i omogućiti daljnji razvoj tipičnih proizvoda na ciljanom području u skladu sa primjerima dobre prakse iz EU. Projekt TERRA financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007.-2013.

LiNK trebinje link trebinje 1

Related Posts