NOVI SADRŽAJ ZA POSJETIOCE NEKROPOLE STEĆAKA DUGO POLJE

U okviru projekta PRONACUL – „Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima“, je realizovan niz aktivnosti na području nekropole Dugo Polje a sve s ciljem unaprjeđenja sadržaja za posjetioce ove regije te razvoja održivog turizma koji će se bazirati na kulturnoj baštini i zaštićenim područjima.

Na lokalitetu nekropole Dugo Polje je planski postavljen cjelokupan set opreme, koji uključuje: table i informativne panele, klupe, kante za smeće, setove klupa sa stolom i nadstrešnicom te solarna rasvjeta. Cilj ove investicije je bio unaprijediti sadržaj za sve posjetioce nekropole te naglasiti važnost odgovornog upravljanja kulturnim dobrima. U okviru projekta je prethodno nabavljena i multifunkcionalna pametna ploča za promociju turističkog potencijala koja je postavljena u Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, gdje posjetioci Muzeja jednim klikom mogu dobiti sve informacije o prirodnom i kulturnom nasljeđu regije te kompletnoj turističkoj ponudi, čime smo značajno doprinijeli modernizaciji i digitalizaciji turističke ponude ali smo ujedno i olakšali pristup informacijama za sve posjetioce.“, naglasio je g. Omer Karić, predstavnik Općine Jablanica.

U vrijeme globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, savremeni turisti se sve više fokusiraju na kulturni identitet podneblja koje posjećuju. Upravo na to se fokusira PRONACUL projekat.

„PRONACUL je inter-regionalni projekat čiji je cilj promocija i unapređenje upravljanja kulturnom baštinom, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao atraktivne turističke destinacije. Udruženje LiNK, kao jedan od partnera na projektu, se u svojim aktivnostima fokusirao na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, na kojima su realizovane pilot investicije, te je rađeno na unapređenju sadržaja, razvoju digitalnih alata, umrežavanju i razmjeni iskustava sa akterima iz cijele regije“, istakla je gđa. Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK.

PRONACUL projekat se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770 348,98 EUR.

Related Posts