ODRŽANA RADIONICA “USPOSTAVA RESURSNOG CENTRA ZA KREATIVNE INDUSTRIJE”

U okviru projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, u Jablanici je u utorak 21.06.2022. godine održana  radionica  „Uspostava resursnog centra za kreativne industrije“ kojoj su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, javnih ustanova i privrednih subjekata sa područja općine Jablanica,  te predstavnici Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. 

Projekat će omogućiti uspostavu i opremanje četiri resursna centra za kreativne industrije u Jablanici, Bijelom Polju, Danilovgradu i Konjicu, te jačanje kapaciteta za zapošljavanje 360 osoba (sa naglaskom na žene i mlade osobe). Opći cilj projekta je iskoristiti prekogranične resurse i potencijale 12 lokalnih zajednica, te stvoriti kvalitetnije okruženje za (samo)zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.

Resursni centar za razvoj kreativnih industrija u Jablanici će biti uspostavljen narednih mjeseci kao javno-privatno partnerstvo. Centar će omogućiti svim zainteresovanim da prisustvuju raznim vrstama obuka, dobiju informacije, koriste opremu i prostor za rad. Također, omogućit će se stažiranje, korištenje prekograničnog informacijskog sistema, te pokretanje  biznisa u sektoru kreativnih industrija. Narednih dana se očekuje raspisivanje tendera za adaptaciju prostora Centra, te tendera za nabavku opreme. Tokom radionice su usuglašavani detalji vezani za potpisivanje sporazuma o uspostavi centra, kao i detalji vezani za specifikacije radova i opreme koji će biti nabavljeni.

Projekat  se realizira putem EU programa prekogranične saradnje i uključuje Općinu Jablanica, Opštinu Danilovgrad Crna Gora, NVO Multimedijal Montenegro i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Ukupna vrijednost projekta, finansiranog iz EU programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, je 455.000,00 EUR, od čega Evropska unija finansira 367.000,00 EUR (80,66%).

Related Posts