Oprema za selektivno sabiranje i valorizaciju korisnog krutog otpada ustupljena Općini Jablanica

Danas je u Općini Jablanica potpisan ugovor o ustupanju opreme i infrastrukture za selektivno sabiranje i valorizaciju korisnog krutog otpada između Udruženja LiNK iz Mostara kao vlasnika opreme  stečene donacijom od Cospe-a ( talijanske nevladine organizacije) u okviru realizacije projekta“ Sistemi upravljanja otpadom iz preduzeća“ (2010-2013.) i Općine Jablanica.  Ovaj projekat je finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Regija Toskana.

Projekat, kojim je koordinirao LiNK izgrađeno je Reciklažno dvorište u Jablanici, nabavljena oprema koja uključuje TEHNIX presu za baliranje kartona, PET ambalaže, plastike, najlona…, otvorene i zatvorene kontejnere, mali kamion IVECO, viljuškar-paletar, vaga, vatrogasni aparati, te oprema za ured.  Važno je istaći da je ovim projektom pokrenut sistem sabiranja i valoriziranja korisnog krutog otpada na području općine Jablanica, što je bio dobar preduslov za nastavka ovih aktivnosti. Pozitivan je podatak da je za nepune dvije godine u Reciklažnom dvorištu Jablanica sakupljeno i obrađeno preko 100 tona kartona i papira, 10 tona PET ambalaže i 10 tona najlona, te da se redovno, svakodnevno sa više općinskih  lokacija ‘zelenih ostrva’ i od  privatnih i javnih subjekata uzima odvojeni korisni otpad.

Svijest o korisnosti otpada, njegovom sabiranju i valorizaciji je prisutna u ovoj općini i kod najmlađih, u dječjem vrtiću Pčelica. Oni  redovno imaju radionice na temu odvajanja korisnog otpada i kreativno izrađuju razne korisne predmete, pa su tako i danas, 22.4.2016. obilježili Dan planete Zemlje prigodnom izložbom svojih radova.

Da spomenemo da je navedenim projektom izvršena obnova ovog vrtića, uveden sistem podnog grijanja, te postavljena nova vrata i podovi u cijeloj zgradi. Također su u dvorištu ovog vrtića postavljene nove sprave za dječju  igru.

Zadovoljstvo je vidjeti kako je jedan projekat ostvario održivost, i kako se efikasno koristi sve stečeno ovim projektom.

Related Posts