Otvoreno prodajno mjesto meda i drugih tipičnih proizvoda Hercegovine u Ravnom

Danas je u Bio-speleološkom muzeju „Zavala“ nedaleko od špilje Vjetrenica u Ravnom, upriličeno svečano otvaranje promotivno-prodajnog mjesta meda i drugih tipičnih proizvoda iz ovog djela Hercegovine.

Ova aktivnost je dio projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja -TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ koji financira EU, a provode Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Udruženje mladih za promociju tradicionalnih proizvoda „Okusi Hercegovinu“ Mostar i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Crne Gore.

 

Svečanost je organizovana uz potporu Općine Ravno kao i domaćina načelnika Andrije Šimunovića, te susjednih općina, uz nazočnost predstavnika Delegacije EU u BiH, domaćih vlasti, stručnih udruženja, turističkih organizacija, pčelara i gostiju.

Istoga dana je između učesnica u projektu potpisan Memorandum o razumijevanju, promovirana je „Medna kuharica“ uz degustaciju „mednog menija“ i na kraju je upriličena posjeta špilji Vjetrenica.

Voditeljica projekta Alma Papić je istaknula da će projekat ostvariti četiri rezultata od kojih je javnosti najinteresantniji novi turistički proizvod „Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ koji će obogatiti turističku ponudu Hercegovine. Kako je Ravno blizu dva turistička emisiona centra – Dubrovnika i crnogorskog primorja, očekujemo da će rezultati ovoga projekta potaknuti razvoj turizma i pomoći ruralnom razvoju kroz afirmaciju domaćih proizvoda, posebice meda i proizvoda od meda.

Ukupna vrijednost projekta iznosi € 412.464 (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70% u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Projekt se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

 

 

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Telefon: +387 (36) 580 151

E-mail: alma@linkmostar.orgvedrana@linkmostar.org

Udruženje LiNK

Predsjednik: Tomislav Majić

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

Related Posts