Poboljšanje usluga u turizmu – ‘Razvoj turizma na tri jezera’

21.6.2018. na Jablaničkom jezeru  i 28.6.2018.  na Ramskom jezeru održane su  radionice na temu ‘Poboljšanje usluga u turizmu’ za lokalne pružatelje usluga sa područja općina Jablanica, Prozor-Rama i Posušje, u okviru projekta „“Razvoj turizma na tri jezera’ kofinansiranog iz  zajedničkog Programa Evropske Unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal.

Uz pomoć vanjskog saradnika, pružateljima usluga u turizmu koji su prisustvovali (privatni subjekti,  društva i klubovi (veslanje, kajaking, kanu, bicikizam, planinarenje, ribarenje, agencija za lokalni razvoj) su prezentirani modeli promocije i marketing  u turizmu, nakon što su prezentirane generalne preporuke iz Analize lokalnih turističkih resursa na tri jezera.

Također je ovo bila je prilika da se upoznaju pružatelji usluga iz tri susjedne općine, koje obuhvataju područja oko tri jezera:  Jablaničko, Ramsko  i Tribistovo, radi nadopune turističke ponude, zajedničke promocije.

Glavni akcent na radionicama dat je potrebi kreiranja turističkih proizvoda, tematskih tura kako za pojedinačna jezera, tako i za ukupno područje tri jezera.  Također je istaknuta potreba  da općine uzmu veću ulogu u razvoju turizma, jer ta privredna grana na ovom području predstavlja veliki potencijal.

Nakon radionica svi prisutni su obišli  Jablaničko i Ramsko jezero i  zaista se postavlja pitanje-kako to da imamo takve prirodne ljepote a da ih ne znamo ili ne želimo valorizirati!

Projektom koordinira Udruženje LiNK, a partneri su Općina Jablanica, Općina Prozor-Rama i Općina Posušje. Ukupna vrijednost projekta je 192.566,70 KM (partnerske općine finansiraju 20,55%). Opći  cilj projekta je razvoj održivog turizma jezerskih područja (Jablaničko jezero,  Ramsko jezero  i jezero Tribistovo) putem kreiranja održive turističke ponude s fokusom na  turizam za mlade ljude, kampiranje, sport, događaje, gastronomiju. Projekt će pomoći da se manje turistički razvijenim lokalnim zajednicama, turističkim službama, privrednom sektoru, lokalnoj upravi, nevladinim organizacijama,  poboljša njihovo znanje i sposobnost,  da bolje iskoriste  resurse za razvoj turizma. S druge strane pomaže kreiranju sinergije u smislu saradnje općina u  planiranju zajedničkih akcija i ponude.

Uživajte u  fotografijama koje su napravljene na lokacijama ova dva jezera.

Related Posts