Početak implementacije projekta “Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvoja – TERRA “Putevima meda kroz Durmitor i Bosnu i Hercegovinu”

U okviru IPA programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007 -2013, sa implementacijom je otpočeo projekt „Tipični proizvodi kao pokretač ruralnog razvoja – TERRA Putevima meda kroz Dumitor i Bosnu i Hercegovinu“, financiran od Europske unije iz navedenog programa.

Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje mladih za promociju tradicionalnih proizvoda”Okusi Hercegovinu” (BiH).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 Euro, od čega EU finansira 84,70%. Projekt će se provoditi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH) te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac and Kolašin(Crna Gora).

Opći cilj projekta je unaprijediti životne standarde stanovništva kroz podršku i promociju ruralnog razvoja i turizma putem tipičnih proizvoda koji generiraju prihode i zapošljavanje.

Projekt za cilj ima ubrzati razvoj ruralnih područja kroz valorizaciju i komercijalizaciju meda kao tipičnog proizvoda i omogućiti daljnji razvoj tipičnih proizvoda na ciljanom području u skladu sa primjerima dobre prakse u EU.

Financirano od/Funded  by:        eu

Related Posts