„Podrška razvoju planinarskog turizma: Završetak i obnova visoko-gorske hercegovačke transverzale“

U prostorijama hotela Mogorjelo u Čapljini, u petak 24. listopada/oktobra 2014.godine, održana je radionica na temu: „Utjecaj planinarenja na razvoj ruralnog turizma“. Radionica je održana u okviru projekta „Podrška razvoju planinarskog turizma: Završetak i obnova visoko-gorske hercegovačke transverzale“ kojeg realizira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK u suradnji s Turističkim klasterom Hercegovina (TKH) uz podršku JICA (Japan International Cooperation Agency).

Mirela Juric, ispred udruženja LiNK i Stjepan Priomorac ispred TKH, su najprije upoznali prisutne sa prvim djelom projekta u kojem je zavaljujući aktivnostima 8 planinarskih društava iz regije Hercegovina markirana staza visokogorske hercegovačke transverzale koja prolazi kroz 6 Hercegovačkih najljepših planina: Velež, Prenj, Čvrsnicu, Vran, Čabulju i Crvanj, čija je ukupna dužina oko 230km.

Drugi dio projekta u okviru kojeg je održana i radionica, je usmjeren na jačanje kapaciteta pružaoca turističkih usluga budućim turistima i obilaznicama transverzale. Tema radionice je bila dobrobiti izgradnje turističke infrastrukture, tj. kako privatni sektor u turizmu i lokalna zajednica mogu imati koristi od razvoja planinskog turizma, s osvrtom na primjere najboljih praksi u Sloveniji i Srbiji, te na potencijale Hercegovine, odnosno koje koristi razvoj planinarskog i ruralnog turizma nosi privatnom sektoru i lokalnoj zajednici.

Učesnici radionice su bili predstavnici turističkih agencija, pansiona, hotela, planinarskih društava, turističkih zajednica i drugi koji su vezani sa sektor turizma u regiji Hercegovina. Radionica je bila izuzetno korisna za sve prisutne kako zbog novih informacija tako i zbog uspostavljenih međusobnih kontakata. Predavači na radionici su bili stručnjaci u području turizma: Mario Nikolić, član Extreme Summit Team Srbija i Zoran Bibanović, predsjednik asocijacije turističkih agencija BiH.

Related Posts