Predstavljena turistička ponuda duž Via Dinarica staza na području cijele BiH

Međunarodni dan planina obilježen je 11. decembra 2017. u Sarajevu, održavanjem konferencije Via Dinarica – platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u Bosni i Hercegovini, u okviru koje je prezentirana turistička ponuda duž Via Dinarica staza na području cijele BiH.

Posebno je skrenuta pažnja značaj održivog razvoja turizma za bolji život svih ljudi u BiH, a pogotovo stanovnika ruralnih, udaljenih lokacija.Radi se o projektu USAID-a i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, koji ima za cilj da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih nejednakosti u Bosni i Hercegovini kroz afirmaciju Via Dinarice kao jedinstvene regionalne turističke destinacije zemalja dinarskog luka. Na konferenciji je premijerno prikazan film o Via Dinarici, te otvorena izložba fotografija najljepših pejzaža ovog koridora. Predstavljeni su i Via Dinarica web portal ( www.viadinarica.com) i mobilna aplikacija, te specijalno izdanje Bradt Travel Guide-a posvećenog tzv. bijeloj stazi Via Dinarice u BiH.

“Via Dinarica je jedinstven projekat jer prirodno povezuje ljude Balkana, turiste iz cijelog svijeta sa BiH, kao i ljude sa prirodom”, rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.


Na panel diskusijama se sa domaćim i regionalnim partnerima razgovaralo o mogućim načinima daljeg razvoja Via Dinarica inicijative na osnovu dosadašnjih iskustava. U panel diskusiji je učestvovala i predstavnica Udruženja LiNK koje je implementirao projekat Održivi razvoj turizma-Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih otoka Elafita, u kome je kreirano 6 staza (u jugoistočnoj Hercegovini i na otoku Šipanu u Hrvatskoj) koje se vežu na plavu stazu Via Dinarice.

 

Related Posts