Predstavljeni rezultati projekta ‘Razvoj turizma na tri jezera’

Završna konferencija projekta ‘Razvoj turizma na tri jezera’ održana je 22.11.2018. godine u Mostaru u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara.

Učešće na Završnoj konferenciji su uzeli predstavnici GIZ-a, UNDP-a, predstavnici partnerskih općina (Jablanica, Prozor-Rama i Posušje), predstavnici relevantnih kantonalnih/županijskih ministarstava, regionalnih razvojnih agencija, lokalni pružatelji usluga u turizmu sa projektnog područja, Turističkog klastera Hercegovine, te turistički operateri.

U pozdravnoj riječi pomoćnik ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije g. Nazif Nezirić istakao je zahvalnost svim akterima ovog projekta i drugima koji su doprinijeli da se projekt uspješno implementira.
„Cilj ovog projekta je stvaranje integrirane turističke ponude koja je bazirana na različitosti kultura, običaja i tradicija ovog područja, a Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK će podržavati ovakve i sve slične projekte“, kazao je Nezirić.

Predsjednik Udruženja LiNK g. Tomislav Majić je govoreći o važnosti projekta naglasio kako turizam na vodama u BiH nije promoviran onoliko koliko bi trebao biti. „Imamo fantastičnih potencijala za razvoj turizma na raznim jezerima, a mi smo ovim projektom pokazali kako bi se to moglo i trebalo uraditi na području ove tri općine, odnosno tri jezera. Također se nadamo da su naše aktivnosti doprinijele spoznaju koliko toga lijepoga imamo u BiH. Želimo da se turizam i dalje promovira i da se stanovništvu s ovog područja omogući da na kućnom pragu može ugostiti strane i domaće turiste, i na taj način osigurati sebi ekonomski opstanak.“ G. Majić je istakao da se kroz realizaciju projektnih aktivnosti u protekloj godini uspio pobuditi interes javnosti za turizam ovog tipa.

Koordinator projekta gđa. Amela Bećirović je detaljno predstavila rezultate projekta te istakla da se na osnovu njih mogu kreirati turističke ponude i turistički proizvodi. Radi se o kvalitetnoj web stranici www.herzegovina-lakes.com, i atraktivnim video zapisima s jezera: Jablaničko, Ramsko i Tristovo. To je već prepoznala turistička agencija Supersoft d.o.o. Mostar, koja je na ovoj konferenciji predstavila novi turistički proizvod – 9-dnevnu turu po Bosni i Hercegovini koja uključuje posjete i boravak na tri navedena jezera. Tim IT stručnjaka je također kreirao i inovativnu mobilnu aplikaciju za ovu turu, čime je ostvaren značajan doprinos promociji ovog područja.

Supersoft tim

Na završnoj konferenciju su se čula i pozitivna iskustva korisnika projekta – pružatelja usluga sa ovog područja.

Gđa Nada Šarić iz Posušja, koja se bavi proizvodnjom ljekobilja i parfema je istakla kako je ovaj projekat bio odlična prilika da se njena priča čuje i van općine Posušje, ali i da se spozna sva ljepota i sav potencijal koji nudi ovo područje.

G. Derviš Gabela (vlasnik Auto kampa ‘Miris ljeta’ iz Ostrošca) je iskazao zahvalnost i donatorima kao i Udruženju LiNK i općini Jablanica, koji pružaju podršku ovakvim projektima. Istakao je kako su originalnost i tradicionalni proizvodi ključ uspjeha u turizmu.

Gđica. Jelena Ćališ iz Agencije za lokalni razvoj Prozor-Rame predstavila je ključne turističke resurse ove općine te istakla najvažnije rezultate projekta za pružatelje usluga iz Prozor Rame.

Nakon prezentacija i izlaganja, predstavnici općina su potpisali Protokol o međuopćinskoj saradnji između općina Jablanica, Prozor Rama i Posušje s ciljem međuopćinske saradnje i razvoja održivog turizma na jezerima.

Projekat “Razvoj turizma na tri jezera„ u partnerstvu su implementirali Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, te općine: Jablanica, Prozor Rama i Posušje. Projekat finansira Evropska unija kroz zajednički Program Evropske unije i Njemačke Vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH (EU ProLocal), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gmbh.

Za više informacija, molimo kontaktirajte:
Amela Bećirović, projekt koordinator
Tel: 036 580 151; 061 480 963
E-mail: amela@linkmostar.org

Related Posts