Projekt TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2016.

Projekt „TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ koji financira EU, a kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore, promoviran je na 19. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru u periodu od 12. – 16.04.2016. godine. U sklopu sajma i prigodnog prostora i štanda svoje proizvode i turističke mogućnosti su prezentirali hercegovački pčelari i proizvođači tipičnih proizvoda sa područja Hercegovine. Cilj sajamskih aktivnosti je što bolje upoznavanje domaćih i inozemnih posjetitelja sa gastronomskim, turističkim i tradicionalnim potencijalima regije Hercegovine.

 

Na sajamskom štandu su promovirani med, proizvodi od meda kao što je propolis, čajevi i ljekovito bilje, kao i svi učesnici Rute „Putevi meda“ kroz pripremljene promotivne materijale. Svoja iskustva su podijelili i dugogodišnji proizvođači autohtonih domaćih proizvoda koji su tipični za Hercegovinu i ova podneblja. Posebice je istaknuto kako nema uspješnog pčelarenja bez novih metoda i mobilnih pčelinjaka koji se premještaju ovisno o paši. Naglašeno je kako se tako najbolje može ostvariti dobar unos i kvaliteta med kategoriziran po vrsti kao što je kadulja, vrijesak, livada, bagrem ili kesten.

U sklopu Sajma je održan i stručni skup na temu „Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise“ na kojem je menadžer projekta „TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ govorio o važnosti projekta i jačanju turističkih potencijala Hercegovine, te afirmacije „Puteva meda“ kroz Hercegovinu i crnogorski Durmitor. Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, također je govorio o potrebi poboljšanja poslovnog okruženja i pojednostavljenja zakonskih propisa kako bi se brže razvio biznis i ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja možete nas kontaktirati na telefon broj +387 (36) 580 151 ili na e-mail:josip.bule@linkmostar.org. Kontakt osoba je Josip Bule – menadžer projekta.

 

 

Udruženje LiNK

Predsjednik: Tomislav Majić

 

Related Posts