Promovisati domaći med na turističkim rutama

Projekat „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu” doprinijeće da pčelarska gazdinstva ostvare benefite, ukoliko budu ulagali u svoje resurse i infrastrukturu, ocijenjeno je na završnoj prezentaciji tog projekta.

Vrijednost projekta u Crnoj Gori je 205,1 hiljada eura (Foto: PR Centar) Vrijednost projekta u Crnoj Gori je 205,1 hiljada eura (Foto: PR Centar)

Tokom trajanja projekta, koJI finansira Evropska unija, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (SPOCG) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) sa crnogorske, u saradnji sa udruženjima LiNK i „Okusi Hercegovinu“ (Mostar), sa bosansko-hercegovačke strane, uspostavili su novi turistički proizvod „Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu”, kao jedinstvenu turističku ponudu te prekogranične oblasti.

Predstavnik SPOCG-a, Vladimir Radulović, ocijenio je da je projekat stvorio uslove za novu verziju razvoja pčelarstva na području gdje je implementiran – u Nikšiću, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovacu i Kolašinu.

„U ovaj projekat uključen je veliki broj pčelara, ugostiteljskih objekata, restorana i hotela koji će u lancu stvoriti jedan novi turistički proizvod“, naveo je Radulović u PR Centru.

Projekat će, kako je pojasnio, stvoriti uslove i mogućnosti da pčelari, kroz angažovanje, stvaraju dodatnu vrijednost plasirajući pčelarsku priču kroz proizvode i marketing.

„Svi oni koji budu ozbiljno shvatili ovaj projekat, koji se budu angažovali da tu pčelarski priču iznesu na pravi način, i koji budu ulagali u sebe i infrastukturu, u svoj porodični biznis, smatram da će imati koristi i da će ovaj projekat doprinijeti da njihova pčelarska gazdinstva ostvare benefite“, istakao je Radulović.

Izvršna direktorica CSTI, Svetlana Vujačić, kazala je da je ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori 205,1 hiljada eura, od čega EU finansira 85 odsto.

„Kreiranjem ovog novog turističkog proizvoda, koji se zasniva na kvalitetnim pčelinjim i ostalim domaćim proizvodima i uslugama, kao i na prirodnoj, istorijskoj i kulturnoj baštini regiona želimo podstaći društveno-ekonomski razvoj prekogranične oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, navela je Vujačić.

Ona je pojasnila da je ta tematske ruta namijenjena turistima koji traže autentičan doživljaj i ambijent, i ocijenila da predstavlja dobrobit za proizvođače domaćih proizvoda, lokalne turističke poslenike i tradicionalne zajednice iz šest opština durmitorskog područja i devet opština u Hercegovini koje pripadaju prekograničnom području.

„Cilj projekta je kreiranje turističkog proizvoda putevi meda koji uključuju promotivno prodajne stanice meda duž glavnih puteva, planirano je osam stanica u Crnoj Gorui i Bosni i Hercegovini“, kazala je Vujačić.

Ona je saopštila da su u projekat uključili i restorane koji će distribuirati glavni promotivni materijal i dodati proizvode meda u svoju ponudu, kao i turističke organizacije i akademske zajednice koje će, kako je navela, unaprijediti rutu i koristiti je za budući ruralni turistički razvoj.

Predstavnica udruženja LINK, Alma Papić, rekla je da se u Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori, novi turistički proizvod oslanja na tri glavna stuba.

„Prvi stub ponude su pčelari, koji su udruženi i koji su prošli obuku. Oni turistima nude obilazak svojih pčelinjaka, savjete i radionice, gastronomsku ponudu o prenoćište ukoliko imaju kapaciteta“, navela je Papić.

Drugi stub ponude su, kako je objasnila, ugostiteljski objekti koji u svojoj gastronomskoj ponudi nuditi jela gdje se med koristi kao ravnopravna namirnica u prirpemi.

„Treći stub turističkog proizvoda su promotivno-prodajna mjesta. Promotivno prodajna mjesta se nalaze u Mostaru, Trebinju i Sarajevu“, navela je Papić.

Predstavnica udruženja „Okusi Hercegovinu“, Adrijana Kvesić, podsjetila je da je početkom godine održana gastronomska organizacija u Miločeru, koja je rezultirala menijem od 30 autentičnih jela Durmitora i Hercegovine, a koja su zansovana na konzumaciji meda.

„Na radionici su 40 predstavnika restorana i domaćina sa Durmitora i Hercegovine unaprijedili svojeu gatronomsku ponudu, nakon čega smo izradili zbirku recepata koje smo nazvali „medni meni“ koja je iozložena u svim promotivno-prodajnim centrima uz ostali promotivni materijal koji smo izradili tokom projekta“, navela je Kvesić.

(Mina biznis)

Izvor: http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/144741/promovisati-domaci-med-na-turistickim-rutama.html

Related Posts