Pružanje usluga u zajednici priznatim izbjeglicama i tražiteljima azila

Projekat “Pružanja sveobuhvatnih usluga izbjeglicama i tražiteljima azila” koji provodi Fondacija Bosanskohercegovačka Inicijativa Žena, kao implementing partner UNHCR-a, usmjeren je na osnaženje osoba pod međunarodnom zaštitom i njihovu integraciju u lokalnu zajednicu.

Osnaženje osoba pod međunarodnom zaštitom podrazumijeva osnaženje u socijalnom ekonomskom i edukativnom smislu, a sve aktivnosti usmjerene ka ovom cilju bazirane su na procjeni potreba korisnika i korisnica i dizajnirane kako bi se što bolje potpomogla njihova integracija. Projekt uključuje: psihosocijalnu potporu, mentoring u cilju ostvarivanja prava u okviru zdravstvenog, pravnog i administrativnog sustava, opismenjavanje, školovanje i učenje jezika, te strukovne obuke za dohodovne aktivnosti usmjerene na zapošljavanje i stjecanje zarade legalnim putem .

Obuka “Izrada poslovnog plana” koja je organiziran za stanovnike Izbjegličkog centra ‘Salakovac’ a za koju je angažirano Udruženje LiNK, jedan je od napora ovog projekta usmjeren na poboljšanje ekonomskog položaja korisnika i njihovu lakšu integraciju u ekonomske aktivnosti i na tržište rada. Ovu obuku pohađa ukupno 5 korisnika IC Salakovac. Uz stručnu pomoć osoba iz LiNK-a osim znanja o poduzetništvu i svim aspektima vođenja jednog biznisa, svaki korisnik će dobiti poslovni plan za svoju poslovne ideju odnosno djelatnost kojom se bavi.

Related Posts