Putevi otpada

U sklopu projekta Jačanje kapaciteta Organizacija civilnog društva (OCD) i promocije volonterskog rada i Incijativa mladih s područja općine Čapljina, izrađen je Priručnik o otpadu za osnovne škole. Priručnik je urađen prema „Zelenom Paketu“ i koji je odobren od svih ministarstava u Bosni i Hercegovini za korištenje u osnovnim školama u BiH. Projekt financira Europska unija, Ministarstvo pravde BiH, Empowered lives Resilient nations, te Općina Čapljina i naše Udruženje za poduzetništvo i posao LiNk Mostar. Brošura je tiskana u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“ kojeg financira Europska unija iz sredstava instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

U broširi se govori o otpadu i problemu što ga je svakim danom sve više i više. Prema posljednjim istraživanjima u BiH se prosječno proizvodi 0,90 kg otpada po osobi, što je oko 332 kg godišnje. Vrhunac rasta „proizvodnje“ otpada je dostignut 2009. Godine kada je iznosila 389 kg godišnje po osobi. Kako u svijetu tako i kod nas se povećava obim otpada i cjelokupno društvo se mora uhvatiti u koštac sa tim rastućim problemom. Primjerice, prije pet šest godina na odlagališta u BiH je deponirano 1.493.060 tona otpada, dok je zadnjih nekoliko godina primjetno smanjenje za oko 200.000 tona (točnije godišnje je odloženo 1.275.918 tona).

 

 

Otpadom se treba upravljati i gospodariti, i to nije ništa novo u svijetu a u zadnjih nekoliko godina u kod nas se intenzivno razmišlja i djeluje po pitanju rješavanja pitanja otpada. Jedan od objekata za rješavanje i uspješno gospodarenje otpadom je i Reciklažo dvorište u Čapljini o kojem možete više vidjeti i u samoj brošuri u prilogu.

 

BROŠURA PUTEVI OTPADA 

1. dio

2. dio

3. dio

(dokument je teži pa je spašen u tri dijela)

1._Brosura_Putevi_otpada

Related Posts