Razvoj poduzetništva: Konjic bogatiji za 8 novih biznisa

Zahvaljujući programu LINK4startUps, koji finansijski podržava Evropska unija, danas su u Konjicu potpisani ugovori sa 8 kandidata koji su prošli obuku te pokrenuli proces registracije novih biznisa na području Grada Konjica. Novim biznisima će biti pružena finansijska podrška za nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška kroz prvu godinu poslovanja. 

Grupa kandidata je, uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti preduzetništva a po metodologiji Međunarodne organizacije rada „Pokreni svoj posao“, prošla kroz program izrade poslovnog plana.  Na samom početku učesnici su razvijali svoje poslovne ideje, analizirali ekonomske i finansijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

Novoregistrovani biznisi će u narednom periodu imati finansijsku podršku, putem nabavke stalnih sredstava za rad kao i mentorsku podršku tokom prve godine poslovanja, koja se pokazala kao najizazovnija za opstanak malih biznisa.

Sveobuhvatan paket podrške za novopokrenute biznise, mala i srednja poduzeća

Kako bi se pristupilo sistemskom rješavanju problema nezaposlenosti, LPZ Konjic je intenzivno radio na uspostavi servisa (Help Desk-a) za podršku biznisima koji obuhvata cjelokupan set usluga za pokretanje novih biznisa. To znači da će sve osobe koje su uzele učešće u programu, dobiti savjetodavnu i finansijsku podršku te mentoring tokom prve godine poslovanja, koja se pokazala kao najizazovnija za start-upe. 

Pored podrške novopokrenutim biznisima, lokalno partnerstvo će, kroz uspostavljeni Help Desk servis malim i srednjim poduzećima sa područja Grada Konjica pružiti sveobuhvatan paket usluga koje će uključivati pružanje mentorske i tehničke podrške pri pokretanju i vođenju posla, savjetovanje o pravnim i finansijskim aspektima poslovanja, informisanje o dostupnim programima podrške/domaćim i međunarodnim fondovima, kao i načinu apliciranja, i sl.

Projekat “LINK4startUps“ se provodi u okviru programa „EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response“ koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO). Projekat „LiNK4StartUps“ u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Grad Mostar, Grad Konjic, Općina Prozor – Rama, Služba za zapošljavanje HNŽ/K, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar – Ekonomski fakultet, RadIN d.o.o. Mostar, Eurosjaj d.o.o. Konjic.

Related Posts